Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Turneul National Muzica Fado – Ricardo Caria

Turneul National Muzica Fado – Ricardo Caria

RC Entertainment prezinta, in premiera in Romania, un turneu national de muzica FADO. Artistul portughez Ricardo Caria va sustine, in aceasta toamna spectacole in sapte mari orase din Romania.

Isi doreste sa incante publicul cu piese de Fado traditionale, insa avand o amprenta proprie care, cu siguranta, va fi pe placul tuturor celor care vor alege sa-l asculte, live, in perioada 5 – 15 octombrie (12 octombrie la Sibiu), toate spectacolele incepand de la ora 20:00.

Ricardo si-a lansat albumul sau de debut anul acesta, numindu-l sugestiv “Alma no Fado”. Spectacolul va contine momente de dans contemporan si va avea un décor specific portughez cu scopul de a crea o adevarata experienta a culturii lusitane.

Pentru toti care doresc sa traiasca o adevarata experienta a culturii portugheze, biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, Magazinele Inmedio semnalizate si in magazinele Germanos.

RICARDO CARIA

Ricardo Caria, portughezul a carui inima bate in ritm de fado, va invita sa patrundeti dincolo de “usa deschisa” a vietii sale. Sensibilitatea si jovialitatea sunt atuurile unui suflet cald cu sange latin. Prezenta sa umple scena si aduce zambetul pe fetele poate uneori obosite de ritmul cotidian al vietii noastre.

Povestea sa se aseamana cu a oricaruia dintre noi. Un om care isi doreste sa aduca bucurie celor din jur, sa isi depaseasca zilnic limitele impuse si autoimpuse.

Ricardo Caria – un exemplu minunat de artist care si-a regasit drumul pe calea minunata a uneia din cele sapte arte: MUZICA.

ISTORIA FADO

Lisabona, capitala Portugaliei. De secole corabiile sale au navigat pe tot globul aducand pe tarmurile Batranului Continet primele vesti despre diversele culturi necunoscute dar fascinante din Africa, Asia si cele 2 Americi. Cu fiecare corabie care se intorcea, veneau de asemenea si cantece care vorbeau despre pericolele unei astfel de calatorii si toate minunatiile noilor lumi explorate, pline de sunete si ritmuri exotice, dar si cantece care povesteau despre singuratate, dorul de casa si fragilitatea omului in fata stihiilor naturii si imprevizibilul din destinul omului.

bilete
cumpara bilet la acest spectacol

In anii 20 si 30 ai secolulul al XIX- lea noi cantece s-au scris in Lisabona iar ceea ce urma sa devina oglinda identitatii multiculturale a orasului si a locuitorilor sai a primit numele de FADO, acelasi cuvant care insemna SOARTA in limba portugheza.

Radacinile Fado-ului la inceput de secol XIX se regasesc in originea dansului sangelui, dans dezvoltat in coloniile portugheze din Brazilia, combinand acordurile cantecelor europene cu ritmurile sincopate africane, ambele nostalgice si senzuale. Fado-ul a fost adoptat de catre oamenii din jurul golfului Lisabonei, pigmentandu-l cu cantece si dansuri traditionale, devenind astfel un element central in cultura populara a capitalei lusitane. Curand tavernele in care se canta Fado au inceput sa atraga si alte grupuri curioase de oameni din oras, sedusi de magia acestui gen de muzica.

Fado-ul s-a extins in afara tavernelor din periferia Lisabonei in atelierele pictorilor si catre teatre. La sfarsit de secol XIX Fado-ul era asociat de asemenea marilor miscari sindale si sociale, fiind considerat un cantec de protest politic si reforma sociala, de multe ori cu versuri de propaganda radicala. Instaurarea dicaturii militare in 1926 a adus cu ea o stricta cenzurare a versurilor pieselor Fado dar a dus si la extinderea acestui gen muzical in toata tara odata cu dezvoltarea industriei muzicale si prin aparitia radioului.

Inseparabil de Fado este un instrument muzical unic in lume si anume „chitara portugheza cu 12 corzi in forma de para”. In anii 30 si 40 ai secolului trecut virtuozi ai chitarii cum ar fi Armadinho au revolutionat tehnicile instrumentale folosite pentru acompaniamentul vocii si au dezvoltat un bogat repertoriu de solo pentru Fado.

La sfarsitul anilor 40, inceputul anilor 50 ai secolulul XX o voce extraordinara a aparut din cercurile de Fado ale Lisabonei si a cucerit scena internationala a muzicii, Amalia Rodrigues. Ea a devenit un nume binecunoscut si o ambasadoare a culturii portugheze in lumea intreaga.

In aproape doua secole de istorie Fado-ul a evoluat constant pentru a se adapta ritmului culturii portugheze per ansamblu. Totusi acest gen ramane fidel naturii sale primare, si anume un cantec al Lisabonei si al Portugaliei, un cantec despre mare si lume, dornic sa fie nu doar un simbol al identitatii Portugaliei recunoscut in tara si peste hotare dar si o punte de legatura permanenta pentru un dialog multicultural. Fado-ul reprezinta cu siguranta contributia majora a Portugaliei la patrimoniul cultural imaterial al lumii.

bilete
cumpara bilet la acest spectacol

SibiuOnline.com

De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!

Related Posts

Read also x