Alpeis / Alpii


Alpeis / Alpii
Loading Map....


Data: 17/11/2013
Ora: 4:00 PM - 5:30 PM
Locatia: Teatrul Gong Sibiu


Adauga in Google Calendar


Alpeis / Alpii
Regia: Giorgos Lanthimos
Grecia (2011)
93 minute, dramă

Alpii este un film grec fascinant cu o premisă pe cât de surprinzătore şi absurdă, pe atât de originală şi memorabilă. Membrii unui grup supranumit Alpii îi consolează pe cei care şi-au pierdut pe cineva drag, jucând rolul celor decedaţi şi înlocuindu-i câteva ore contra cost în ochii celor care au nevoie de consolare. Chimia, regulile şi activităţile grupului sunt ciudate, sumbre şi pe alocuri de un umor negru remarcabil. Parabola „vârfurilor de munte” este una de o profunzime criptică, ce aşteaptă să fie descoperită de privitor. Alpii intrigă şi bulversează, atât prin personajele misterioase cât şi prin natura activităţii lor.

Regizat riguros, Alpii ar putea fi un film despre moarte. Sau despre acceptarea ei. Despre identitate, maturitate compasiune şi cruzime. Regizorul grec Giorgos Lanthimos le aduce însă la un loc cu atâta simplitate ca imaginea de început – o fată învârtind şi răsucind o panglică – întocmai cum se răsucesc şi se contorsionează şi destinele personajelor.

Filmul prezintă cum o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei au pus bazele unui nou serviciu, mai puţin comun: oferă familiilor îndoliate un substitut pentru recenta pierdere suferită. Cu programare, iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de rudele, prietenii sau colegii acestora. Joacă scene din viaţa de zi cu zi, purtându-se precum cel decedat, vorbind ca el, purtându-i hainele. Liderul grupului, paramedicul, îşi spune Mont Blanc. Deşi membrii companiei operează respectând regulile stricte impuse de liderul lor, infirmiera încearcă să-şi impună propria amprentă.
Alps nu eşuează în a ne ridica mai multe întrebări la fileu – cât de autentică e viaţa noastră? Cât de uşor poate fi înlocuită o persoană?

Premii
Festivalul de Film de la Veneţia 2011 – Osella de Aur pentru cel mai bun scenariu – Giorgos Lanthimos, Efthymis Filippou Veneţia 2011
Sydney Film Festival – Official Competition Award 2012
Sofia International Film Festival – Menţiune specială pentru Ariane Labed (2012)

Preţul biletului de intrare este de 5 lei. Biletele se achiziţionează la intrarea în sală. mai multe detalii: www.cinefidel.ro

Alpii, cinema, Giorgos Lanthimos, sibiu, teatrul gong