Două sonate. Concert de chitară clasică cu Reinbert Evers

Două sonate. Concert de chitară clasică cu Reinbert Evers

When

26/07/2016    
7:00 PM - 8:00 PM

Where

Sala Thalia
str. Cetatii. Nr. 3-5, Sibiu

Event Type

Loading Map....

Vă invităm la cea de-a 14 ediție a festivalului de muzică contemporană ICon Arts și la celebrarea a 10 ani de când acesta se desfășoară în zona multiculturală a Sibiului.

Pe 26 iulie, de la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu, vă invităm să audiați două sonate de Hanz Werner Henze – “Royal Winter Music”, un studiu al caracterelor shakespeareene, interpretate de Reinbert Evers, profesor de chitară clasică, cu acompaniamentul actorilor Ioana Flora și Mihai Baranga.
–-
Despre concertul de diseară, într-un fragment din interviul publicat în Capital Cultural:

“La această ediție interpretați Sonatele lui Henze, dar cu participarea unor actori? Vă plac reprezentațiile de acest tip? Ce puteți spune despre muzică și teatru?

Reinbert Evers: Îmi plac, altfel n-aș face-o. Dar o fac numai cu acest proiect, cu Sonatele lui Henze. Am considerat că pot crea altceva, fără a adăuga ornamente. Mai mult decât numai muzică, mai mult decât numai teatru. Și acest lucru m-a interesat. Uneori m-am gândit să găsesc altă muzică sau să las să fie compusă alta, dar n-am găsit-o. Există o lucrare apropiată, tot de Henze, „El Cimarrón” (n.r. „Sclavul Fugar”). Este pentru interpret (n.r. bariton), flaut, percuție și chitară . O lucrare celebră, între operă și concert. Deci, dacă dorești, poți să o pui în scenă. Uneori este pusă. Sau poți doar să o cânți, are și așa destul teatru în ea. Dar eu am mai multe opțiuni.”
–-
Reinbert Evers este unul dintre cei mai influenti chitaristi contemporani.
S-a nascut in Dortmund, Germania, si si-a inceput studiile de chitara cu Maritta Kersting in Duesseldorf, inainte de a incepe sa lucreze cu Karl Scheit in Viena. A terminat ambele academii, cu cele mai inalte onoruri.
A fost numit profesor de chitara la Musikhochschule Muenster in 1976, iar in 1980 a primit premiul Young Artists Award din partea orasului Dortmund.
Intelegerea profunda a lui Evers atat in ce priveste muzica clasica cat si pe cea contemporana l-a facut unul dintre cei mai cautati performeri pentru festivaluri si sali de concert din Germania si din lume.
Discografia lui impresionanta cuprinde lucrari de la compozitori incepand cu Bach (lucrari complete pentru lauta), trece prin marii maestri ai secolului 19, precum Sor si Giuliani, si ajunge la cei contemporani, precum de Falla, Henze, Britten, Trojahn etc. Artist versatil, Reinbert Evers este in egala masura cautat ca solist, cat si in calitate de muzician de camera.
Evers este profesor de chitara clasica la Academia ICon Arts din 2011.


Ioana Flora s-a făcut remarcată în anul 2001, o dată cu filmul care a dat startul neoficial al Noului Val în cinematografia românească – „Marfa și banii”, în Regia lui Cristi Puiu, unde a debutat într-unul dintre rolurile principale alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol. Filmul a fost selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

Pentru rolurile sale, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Festivalul de la Salonic (2007), la Aubagne (2014), Premiul UCIN pentru „Cea mai bună interpretare feminină” (2014), Premiul Gopo, Premiul Pro Cinema și s-a numărat printre cei 20 de actori selectați din 4300 de candidați la Talent Actors Stage, în anul 2012, la Berlinale.

Mihai Baranga a studiat actoria la Academia Nationala de Teatru si Film din Bucuresti, clasa Olga Tudorache si Adrian Pintea. Este un actor independent care a avut numeroase colaborari cu diferite teatre si companii teatrale independente.
Este un actor cu abilitati bine cultivate, remarcandu-se printr-o voce performanta, printr-o expresivitate corporala temeinic antrenata prin lectiile de acrobatie, dans si pantomima. Mihai Baranga ramane unul dintre studentii preferati ai profesorului de dictie Nicolae Gafton (pe care l-a si avut ca maestru). Performantele vocale l-au ajutat in compozitii diverse, de la dublaje in filme de desene animate la one man show-ul realizat dupa un colaj din 10 monologuri din Shakespeare, fiecare monolog fiind facut cu o alta voce si pe o alta tipologie umana. A jucat in spectacole regizate de Theo Herghelegiu, Dragos Galgotiu, Adrian Pintea, Andreea Vulpe, Tompa Gábor, Vava Stefanescu, Dan Victor. Poate fi vazut in spectacolele de pantomima ale lui Dan Puric. A fost prezent in numeroase festivaluri din tara si din strainatate. De asemenea, a jucat in filme artistice si a avut colaborari in televiziune.
–-
Festivalul de muzica contemporană ICon Arts, ce se desfășoară în perioada 21 – 31 iulie în Sibiu și împrejurimi, va aduce în fața publicului interpreți consacrați din SUA, Germania, Irlanda dar și tineri artiști aspiranți, care acum își fac debutul.

Născut din dorința de le oferi o primă scena cursanților de la Academia ICon Arts, Festivalul a evoluat, aducând muzica contemporană mai aproape de publicul sibian.


Programul poate fi consultat pe http://www.iconarts.ro/festivalul-icon-arts


Un abonament la concertele Festivalului costa 50 de lei și poate fi achiziționat din rețeaua Eventim
http://www.eventim.ro/ro/bilete/icon-arts-celebrates-sibiu-sala-thalia-896149/performance.html

 

Două sonate. Concert de chitară clasică cu Reinbert Evers