Lagărele de lângă tine

Lagărele de lângă tine

When

09/10/2015 - 10/10/2015    
11:00 AM - 7:00 PM

Where

Piata Mica Sibiu
Piata Mica, Sibiu, Sibiu

Event Type

Loading Map....

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE & CAMPANIE DE DREPTURILE OMULUI

Pe 9 și 10 octombrie, Centrul de Resurse Juridice vă invită să pășiți în lumea lagărelor contemporane: instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale din România, văzute prin aparatul de fotografiat al rezidenților, dar și al fotodocumentariștilor Odeta Catană și Dan Ava, care au vizitat astfel de centre în perioada 2014-2015.

După București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Oradea, este rândul sibienilor să vadă peste 120 de fotografii ce documentează viața celor 25.000 de persoane cu dizabilități mintale instituționalizate în aproximativ 700 de centre de asistență socială din România.

Fotografiile sunt expuse într-o instalație creată de arhitecții de la www.syaa.ro asemenea unei cuști, pentru a reda atmosfera de izolare în care trăiesc rezidenții. Instalația foto va fi amplasată în Piața Mică din Sibiu, în fața librăriei Habitus.

DREPTURILE OMULUI DOAR PE HÂRTIE

Prin campania cu același nume – „Lagărele de lângă tine” – CRJ dorește să aducă la cunoștința publicului încălcările sistematice ale drepturilor omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale din România. De altfel, CRJ atrage atenția de mai bine de 10 ani asupra acestor probleme prin publicarea de rapoarte de monitorizare a respectării drepturilor omului în astfel de instituții, întocmite după vizitele neanunțate pe care CRJ le realizează în mod curent în astfel de locuri.

Dacă „lagăr” vi se pare un cuvânt prea dur, aflați că CRJ a întocmit o harta a deceselor pe baza informaţiilor furnizate de majoritatea Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Aceasta arată că în perioada 2011-2014 au decedat 1.500 de persoane instituționalizate în doar 27 din cele 41 de județe ale țării, restul DGASPC-urilor refuzând să comunice astfel de cifre. Iată harta deceselor: http://bit.ly/1JIRix7.

DIN SEPTEMBRIE, SOLUȚIA SE AFLĂ PE MASA SENATULUI

CRJ a propus încă de anul trecut un proiect de lege pentru înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai acestora, care împreună cu alţi experţi în domeniu să contribuie la prevenirea abuzurilor, sesizarea acestora şi cercetarea condiţiilor în care se produc decesele în centrele de asistenţă socială. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaților, iar acum se află în dezbatere la Senat. Puteți consulta proiectul de lege și parcursul legislativ aici: http://bit.ly/1PgjBo4.

APEL LA MOBILIZARE CIVICĂ!

Adoptarea Mecanismului de către Senat ar înseamna începutul schimbării, astfel că CRJ subliniază importanța momentului și nevoia de implicare a tuturor cetățenilor cărora le pasă de soarta celor mai vulnerabili dintre noi, dar și de viitorul imprevizibil al fiecăruia.

HAIDEȚI SĂ LE ARĂTĂM SENATORILOR CĂ NE PASĂ DE SEMENII NOȘTRI! CUM?

→ Semnează petiția: http://bit.ly/1LMVUTg
→ Vino la eveniment și semnează o carte poștală adresată membrilor Parlamentului
→ Alătură-te campaniei pe facebook: www.facebook.com/LagareleDeLangaTine

Evenimentul beneficiază de sprijinul Asociației TONAL din Sibiu, o platformă umană şi profesională menită să creeze solidaritate şi comunicare în favoarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală, a persoanelor care se află în dificultate psihologică sau în situaţii de risc psiho-social. TONAL a participat prin reprezentanţi la cursul de formare pentru experţi independenţi în monitorizare şi la vizitarea neanunţată şi elaborarea rapoartelor de monitorizare, organizat de CRJ. Mai multe pe www.tonal.ro.

Centrul de Resurse Juridice este o organizaţie neguvernamentală de apărare şi promovare a drepturilor omului, care din 2003 organizează vizite de monitorizare neanunţate în centrele de plasament pentru copii cu dizabilităţi mintale, în centrele de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi mintale şi în spitalele de psihiatrie. După fiecare vizită, experții CRJ întocmesc rapoarte de monitorizare pe care le trimit autorităţilor competente și pe care le publică apoi împreună cu răspunsurile primite pe site-ul CRJ. Mai multe pe www.crj.ro.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.

lagareledelangatine