
Ce?
Vă invit să descoperim ce înseamnă procesul de luare a deciziilor, ce sunt principalele erori de decizie și cum putem face alegeri care să ne aducă satisfacție. Vom testa împreună câteva modalități de îmbunătățire a procesului decizional și vom identifica noi resurse personale care pot pune într-o altă lumină relația dintre rațional, irațional și intuiție.
Cu toții considerăm că luăm deciziile bazându-ne pe o realitate care ne ajută să vedem lucrurile în mod obiectiv și să decidem rațional. Asta credem, dar s-ar putea ca realitatea să fie puțin diferită.
Studiile ne arată că, atunci când avem o problemă, modul în care ne este ea prezentată va influența cu siguranță modul în care o privim sau analizăm. Implicit deci se schimbă decizia și rezultatul la care vom ajunge. Astfel, putem respinge sau accepta o ofertă importantă pentru noi, putem lua o decizie în defavoarea alteia.
Iată și un exemplu al unui mod diferit de prezentare a aceleiași situații : Să presupunem că aveți nevoie să urmați o intervenție chirurgicală complexă. În timpul discuției cu medicul, de dinaintea intervenției, vă sunt prezentate șansele de reușită astfel: „Gradul de supraviețuire în acest tip de intervenție este de 90%” sau „Gradul de mortalitate este de 10%”.
Cum ar arăta decizia în fiecare dintre cele două cazuri de mai sus?
Vom descoperi împreună răspunsul la acastă întrebare și multe alte secrete ale procesului de luare a deciziilor.
Cu cine?
Alexandra Oprea – sunt psiholog clinician si psihoterapeut în ultimul an de formare în cadrul Școlii de Psihodramă Clasică din Sibiu.
Sunt de asemenea cercetător junior, interesată de modul în care oamenii iau decizii, de influențele și erorile care apar în procesul decizional. Dovadă a acestei preocupări este participarea la mai multe conferințe internaționale pe această temă, cea mai recentă fiind o conferință international din Olanda , din 2016, unde am participat cu o lucrare pe tema luării deciziilor și a acțiunilor prosociale la români.
Sunt pasionată de citit, de bicicletă și natură, de libertatea de decizie și de modul în care fiecare dintre noi putem să ne depășim limitele cu ajutorul psihoterapiei, a resurselor interioare și a dezvoltării personale.
Cu ce?
Cu curiozitate, pasiune pentru nou și pentru înțelegerea propriilor alegeri, deschidere și dorința de cunoaștere.
Când?
15 februarie 2017
Unde?
Laboratorul Synevo
Cum?
Înscrie-te online – înscrierea înseamnă rezervarea unui loc în sală! Invită și un prieten!
Contribuția ta pentru participare este o donație minimă de 10 lei.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfnC9p4irRvi4_Z-hjXF-DN-3jDN3FJ9xWdZsIfT9HU6BS7IA/viewform