
Editia a XVI-a 15 septembrie – 5 octombrie 2017
SIBIU OPERA FESTIVAL – descriere proiect
Demarat în anul 2001 sub denumirea de ”Festivalul Internațional al Artei Lirice de la Sibiu”, proiectul „Sibiu Opera Festival” reprezintă o manifestare muzicală de amploare, cu participare internaţională substanţială, menită să satisfacă interesul publicului din România și din străinătate, pentru muzica de operă.
Organizat anual de Filarmonica de Stat Sibiu, festivalul constituie, totodată, o platformă de manifestare artistică și de afirmare scenică a tinerelor talente din domeniul muzicii de operă, prin includera în festival a secțiunii de concurs de canto – VOX ARTIS.
Evenimentele componente ale festivalului se desfăşoară în spaţii consacrate – Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu şi în spaţii neconvenţionale, iar programele sunt axate pe spectacole de operă, operetă, musical şi balet, operă pentru copii, concerte vocal-simfonice, recitaluri de lied şi arii din opere, concurs și evenimente conexe.
Fiecare ediție aduce la Sibiu peste 500 de artişti invitaţi din țară și de peste hotare: dirijori, solişti, ansambluri corale și camerale, ansambluri de operă şi balet, colective artistice ale unora dintre cele mai cunoscute teatre lirice.
PROGRAM
Vineri, 15 septembrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
PEER GYNT
Spectacol de dans contemporan
Teatrul de Balet Sibiu, Director – Ovidiu DRAGOMAN
Coregrafia și regia: Aleisha GARDNER
Muzica: Alfred Schnittke, Dimitri Shostakovich, Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaev
Interpretare LIVE: Monica FLORESCU – pian, Makcim Fernandez SAMODAEV – violoncel
Scenografia: Mariia ERMOLENKO
Lumini: Radu DRUSAN
Libret:
Peer Gynt este un tânăr fermier leneș și egoist, care își pierde timpul visând, lăudându-se și certându-se cu toți cei din jur. Bătrâna sa mamă, Aase, îl dojenește pentru toate îndatoririle din gospodărie pe care le neglijează, pentru toate minciunile pe care le spune, pentru Ingrid, a cărei mână a pierdut-o, aceasta urmând a se căsători deja cu alt bărbat.
Peer nu poate să accepte eșecul și decide să meargă la nunta celor doi să îi despartă. La nuntă, Peer este evitat de toată lumea pentru toate minciunile pe care le spune. Doar Solveig, tânăra nou mutată în sat, îi este alături, dar și aceasta ajunge să îl evite odată ce îi află reputația. Rănit de indiferența celor din jur, Peer se îmbată, reușește să o fure pe Ingrid și toată lumea e surprinsă când îl vede pe Peer fugind cu mireasa în spinare, peste dealuri. Iar acesta este și începutul unui lung șir de aventuri.
O abandonează pe Ingrid. Întâlnește și se bucură de compania a trei lăptărese. O întâlnește pe Femeia în verde, fiica Regelui Trolilor, și e supus unui lung șir de provocări pentru a primi dreptul de a se căsători cu aceasta și a trăi o viață de trol. Pe toate le acceptă Peer, mai puțin aceea de a-și pierde pentru totdeauna vederea de dragul Femeii în verde. Drept răzbunare, pentru că a refuzat una din provocările Regelui, trolii vor să îl ucidă pe Peer Gynt. În sălbăticie, Peer Gynt întâlnește diavolul. Cea mai mare încercare a lui. Extenuat, cade la pământ. Este pe cale să fie devorat de diavol, când, în depărtare, se aude vocea unei femei.
Peer ajunge acasă, unde o găsește pe mama sa pe moarte în patul copilăriei lui. O ia în brațe pentru ultima dată, îi spune povești din poveștile copilăriei lui, pe care demult ea i le-a citit lui. Ea moare. Singur, cade din nou în visare. Țăranii îl alungă din sat. Exilat în pădure, Solveig este singura care îi este alături. Este vizitat de Femeia în verde și copilul lor urât.
Peer Gynt pleacă în jurul lumii. Vinde sclavi în America, statuete în China, rom și biblii pe malurile Marocului, pentru ca apoi să o întâlnească pe Anitra, fiica unui șef de trib, care îl seduce, îi fură banii și dispare, iar el sfârșește într-o casă de nebuni. Bătrân și sleit de puteri, Peer Gynt se îmbarcă în lungul drum spre casă. E doar un cerșetor bătrân și anonim acum. Pe câmp, îl întâlnește pe cel trimis să îi ia sufletul și să-i topească trupul în cazan, Topitorul de nasturi – colectorul de suflete. Deznădăjduit, înțelege în cele din urmă că viața lui e pierdută. Singura care îi este alături acum este Solveig. Bătrână și oarbă, a sperat toată viața că el se va întoarce.
Preţ bilet 30 lei*
Sâmbată, 16 septembrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
TRIO VENTO DELL’EST – Germania
Parafraze muzicale din opera
Cristina BOJIN – flaut
Heejung KIM – pian
Makiko KUNOW – fagot
Program:
Gaetano Donizetti – Trio în Fa major pentru flaut, fagot și pian
Giuseppe Verdi/P.A. Genin – Fantezie „La Traviata“ pentru flaut și pian
Eugene Jancourt/Victor Blancou – Fantezie concertantă după „Norma“ de Bellini
Frédéric Berr – „Il barbiere di Siviglia“ pentru fagot și pian
Franz Liszt – ”Rigoletto” – Parafrază de concert pentru pian solo
Georges Bizet, Arr. Peter Simpson – Fantezie ”Carmen”
Trei muziciene din trei ţări diferite – România, Japonia și Coreea de Sud – unite de pasiunea comună
pentru muzică, şi-au dat mâna pentru ca, împreună, în afara activităţii lor profesionale în orchestre şi
instituţii de învăţământ din Germania, să se lanseze într-o nouă provocare muzicală prin explorarea unui
repertoriu inedit aparţinând trio-ului instrumental de flaut, pian şi fagot.
În scurt timp, talentul lor excepţional şi prietenia care le uneşte pe cele trei artiste, le-a ajutat să
consolideze, în perfectă armonie, un grup instrumental omogen, cu o sonoritate rafinată şi expresivă,
care se bucură de un succes extraordinar la fiecare apariţie publică.
Preţ bilet 20 lei*
Joi, 21 septembrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
SPECTACOL DE OPERĂ
”Elixirul dragostei” /’’L`elisir d`amore” de Gaetano DONIZETTI
Spectacol realizat în colaborare cu artiști ai Teatrului din Koblenz, Germania
Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu
Corul Operei din Brașov
Conducerea muzicală: Marijn SIMONS
Soliști: Stefania DOVHAN – Adina
Migena GJATA – Gianetta
Andres Felipe OROZCO – Nemorino
Christoph PLESSERS – Belcore
Wieland SATTER – Dulcamara
Director: Ovidiu MEZEI
Operă bufă în două acte, “Elixirul dragostei” este una dintre cele mai interpretate opere ale lui Donizetti.
Povestea are elemente de realism, cu excepţia finalului “happy-end”. Acţiunea se învârte în jurul elixirului Isoldei – elixirul iubirii, al banilor şi al orgoliului. Este o comedie care presupune răsturnări de situaţii şi personaje comice precum şarlatanul, cu al său discurs atât de apropiat de cel al politicienilor.
Libretul acestei opere este scris de Felice Romani, un literat italian extraordinar. Pe lângă numeroase librete pentru operele lui Gaetano Donizetti, Felice Romani a semnat şi libretul a două importante opere ale lui Vincenzo Bellini: La sonnambula şi Norma.
La momentul apariţiei sale, în 1832 la Teatro alla Scala din Milano, L’Elisir d’amore, a fost revelaţia muzicală a deceniului, jucându-se un număr impresionant de reprezentaţii ale acestei opere. Au fost curând montate reprezentaţii la Paris, la Londra, chiar şi la Viena, deşi spaţiul germanic a avut de multe ori reţineri cu privire la importul operelor italiene. Gaetano Donizetti a spart această barieră, având o premieră triumfală la Viena în 1837.
Succesul operei se datorează printre altele şi umorului, meritul aparţinându-i atât lui Felice Romani, cât şi lui Donizetti în egală măsură. Libretul permite foarte multe situaţii ambigue, foarte multe răsturnări ale relaţiilor dintre personaje şi permite o tratare muzicală într-un stil care fusese făcut celebru de Rossini şi perfecţionat de Donizetti – stilo spezzato.
Spectacolul marchează o primă colaborare artistică între muzicienii Filarmonicii din Sibiu, solisti ai Teatrului din Koblenz si corul Operei din Brașov, conducerea muzicală fiind asigurată de dirijorul olandez Marijn Simons. Regia spectacolului poartă semnătura lui Cristian Mihailescu, unul dintre cei mai apreciati regizori de operă din Romania.
Preţ bilet 30 lei*
Duminică, 24 septembrie 2017, Sala ”Redal Expo ” Sibiu, ora 19:00
SPECTACOL DE OPERĂ
”Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici CEAIKOVSKI
Orchestra, Corul și Baletul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca
Conducerea muzicală: Vladimir LUNGU
Soliști: Florin ESTEFAN – Oneghin
Cristian MOGOŞAN – Lenski
Tatiana LISNIC – Tatiana
Liza KADELNIK – Olga
Gelu DOBREA – Gremin
Ştefania BARZ – Larina
Andrada Ioana ROŞU – Filipievna
Ruslan BÂRLEA – Triquet
Corneliu HUŢANU – Zaretsky/Căpitanul
Dan DUMITRANA – Guillot
Evgheni Oneghin poate fi considerată capodopera lirică a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Opera, constituie una dintre cele mai fericite simbioze muzică-poezie, pornind de la romanul în versuri, Evgheni Oneghin de Puşkin. Este pregnantă melodic şi coloristic, plină de fineţe în reliefarea personajelor, de un dramatism intens, dar exprimat sobru, fără efecte scenice sau vocale spectaculoase. Premiera absolută a avut loc la Moscova în 1879. Acţiunea se petrece în Rusia anilor 1820.
Opera în trei acte și șapte tablouri va prezenta publicului povestea impresionantă a lui Evgheni Oneghin, un bărbat care trăiește cu regretul că a respins în tinerețe iubirea unei femei și că, din mândrie și indiferență iresponsabilă, și-a ucis în duel cel mai bun prieten. Destinul lui Evgheni Oneghin, tânărul aristocrat mândru și rece, oscilează între orgoliul său nemărginit, trădarea față de cel mai bun prieten, Lenski, abisul iubirii pierdute a Tatianei și dezamăgirea vieții irosite din cauza propriei indiferențe.
Preţ bilet 30 lei*
Luni-Miercuri, 25-27 septembrie 2017
”TAKE AN OPERA BREAK”
Scurte concerte de arii din opere prezentate în spaţii publice, neconvenţionale: Primărie (curtea interioară), Aeroport, muzee, Promenada Mall, Consiliul Judetean (curtea interioara), Platforma Industrială Vest Sibiu, s.a
Soliști: Irina BAIANŢ – soprană
Alexandru CONSTANTIN – bariton
Toma POPOVICI – pian
Program:
Francesco CILEA – Adriana Lecouvreur – „Io son l’umile ancella”
Charles GOUNOD – Faust – „Avant de quiter ces lieux”
Ruggero LEONCAVALLO – Pagliacci – duet Nedda – Silvio
Giacomo PUCCINI – Gianni Schicchi – ”O mio babbino caro”
Giuseppe VERDI – Don Carlo – ”O Carlo ascolta”
Ernesto de CURTIS – ”Non ti scordar di me”
Spațiile de desfășurare și orele la care vor avea loc concertele vor fi anunțate.
Intrarea liberă
Joi, 28 septembrie 2017, Sala Teatrului ”Radu Stanca”, ora 19:00
SPECTACOL DE OPERĂ
”Directorul de Teatru” / ,,Der Schauspieldirektor’’ de Wolfgang Amadeus MOZART
Ansamblul Operei Comice pentru Copii din București
Soliștii Operei Comice pentru Copii din București
“Directorul de Teatru” este o adaptare a operei comice cu același nume, compuse de faimosul W.A. Mozart. Inițial, opera a fost scrisă la comanda împăratului Joseph al II-lea, pentru a fi pusă în scenă la un prânz privat, în fața a 80 de invitați. Lucrarea este considerată o parodie a vanității cântăreților de operă, care se luptă pentru avea un statut cât mai înalt și o plată pe măsură. Opera originală este destul scurtă, având aproximativ 35 de minute, însă regizorul Cristian Mihăilescu a venit cu o serie de completări ingenioase, care vor prelungi bucuria spectatorilor.
Personajul central este un director de teatru, care, asistat de Buffo, cântărețul comic, organizează audiții pentru alcătuirea unei trupe de operă. Primele două pretendente la angajare sunt doamnele Hertz (Doamna Inimă) și Silberklang (Doamna Sunet de Argint), care își dispută întâietatea pentru obținerea rolului principal și, implicit, a salariului mai mare. Regizorul român introduce în acest casting plin de bătăi de cap și personaje extrem de cunoscute din opere celebre ale lui Mozart. Astfel, avem ocazia să-i ascultăm la audiții pe Susanna și Marcellina din “Nunta lui Figaro”, pe Monostatos, Papageno și Papagena din “Flautul Fermecat”, dar și pe Pedrillo din “Răpirea din Serai”. Toate aceste personaje interpretează arii sau duete din operele din care provin. În felul acesta, “Directorul de Teatru” devine un fel de vizită în spatele cortinei, zugrăvind frământările și aventurile pregătirii unui spectacol.
Regia: Cristian Mihailescu
Scenografia și costumele: Andreea Koch
Distribuția:
Herz: Oana Șerban
Silberklang: Daniela Cârstea
Vogelsang: Gjergji Mani
Buffo: Daniel Pascariu
Pedrillo: Andrei Mihalcea
Marcelina: Andreea Iftimescu
Papagena: Virginia Stamate
Papageno: Bogdan Podlovski
Magicianul: Bogdan Muntean
Orchestra Operei Comice pentru Copii
Dirijor: Gheorghe Iliuță
La pian: Tudor Scripcariu
Preţ bilet 20 lei*
Sâmbătă, 30 septembrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
SPECTACOL DE OPERĂ
,,Cenușăreasa’’/”La Cenerentola” de Gioachino ROSSINI
200 de ani de la premieră – în memoria maestrului Alberto Zedda
Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu
Corul Filarmonicii de stat Transilvania, Cluj-Napoca
Conducerea muzicală: Gabriel BEBEŞELEA
Soliști: Aurora FAGGIOLI (Italia) – Angelina (Cenerentola)
Xavier ANDUAGA (Spania) – Prinţul Ramiro
Mihail DOGOTARI – Dandini
Petru BURCĂ – Don Magnifico
Cristian HODREA – Alidoro
Larisa ŞTEFAN – Clorinda
Martiniana ANTONIE -Tisbe
Ruben Sanchez VIECO – clavecin
Dirijorul corului: Cornel GROZA
Regia:: Rareș ZAHARIA
“Cenușăreasa”, o poveste a copilăriei spusă din perspectiva marelui Rossini. ”La Cenerentola”, a cărei premieră a avut loc la Teatro Valle din Roma, în anul 1817, este o operă în două acte, după un libret de Jacopo Ferreti, inspirat de clasicul basm al copilăriei. Versiunea lirică a Cenuşăresei păstrează aerul proaspăt şi suav al poveştii, având-o ca protagonistă pe Cenerentola, frumoasa soră vitregă a urâcioaselor Clorinda şi Tisbe, fiicele lui Don Magnifico, baron de Montefiascone. Finalul fericit al Cenuşăresei vine odată cu Don Ramiro, prinţul de Salerno, cei doi îndrăgostindu-se la fastuosul bal de la castel şi trăind fericiţi până la adânci bătrâneți.
Rossini a scris “Cenușăreasa” la vârsta de 25 de ani, imediat după succesul avut cu “Bărbierul din Sevilla” și a completat opera în doar trei săptămâni, fiind considerată una dintre cele mai bune lucrări ale compozitorului.
Realizat în formă concertantă sub conducerea muzicală a dirijorului Gabriel Bebeselea, spectacolul de la Sibiu se bucură de o distribuție internațională de exceptie, prin participarea unora dintre cele mai renumite voci rosiniene, apartinand noii generatii de artisti lirici.
Preţ bilet 30 lei*
Duminică, 1 octombrie 2017, Sala Thalia, orele 11:00 și 17:00
SPECTACOL DE MUSICAL
“Domnul Goe și ai lui“ de Roman VLAD
Teatrul ”Stela Popescu” București
Baletul Teatrului Stela Popescu
Distribuţia : Stela POPESCU
Raluca STRAIA
Ramona OLTEANU
Andreea BLIDARIU
Ştefan POPOV
Ştefan FIERARU
Dragoș PANAIT
Adrian DIMA
Florian BALA
Regia : Dan TUDOR
Coregrafia : Ştefan SOARE
Spectacolul este o tălmăcire contemporană, vie și palpitantă, a schiţelor lui Caragiale, o producţie care îmbină comicul de situaţie cu neprevăzutul. Goe, Mamiţa, Mam Mare, călătorii ciudaţi – toţi aşteaptă publicul în trenul buclucaş, în toate gările uitate de Dumnezeu, în care orice se poate întâmpla!
Preţ bilet 20 lei*
Luni, 2 octombrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
RECITAL MAHLER
Soliști: Florin ESTEFAN – tenor
Vasilica STOICIU FRUNZĂ – pian
Moderator: Marius CONSTANTINESCU
Program:
Ciclurile de lieduri scrise pe renumitele texte populare germane din culegerea de poezii Des Knaben Wunderhorn („Cornul fermecat al băiatului”) alcătuită de Achim Arnim şi Klemens Brentano – Lieder un Gesänge volumul III, cele care au la bază versurile poetului Friedrich Rückert – Rückert Lieder şi Kindertotenlieder („Cântecele copiilor care au murit”) – şi Lieder eines fahrenden Gesellen („Cântecele calfei drumeţe”), pe textele compozitorului.
Recitalul este moderat de cunoscutul realizator TV, Marius Constantinescu.
Preţ bilet 20 lei*
Marţi, 3 octombrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
RECITAL ANIVERSAR DINU LIPATTI – 100 de ani de la naștere
Soliști: Markus SCHÄFER – tenor
Mihai UNGUREANU – pian
Prezintă: Marius CONSTANTINESCU
Program:
George ENESCU – 7 cântece pe versuri de Clément Marot, op.15
Dinu LIPATTI – Cinci lieduri pe versuri de Verlaine
Dinu LIPATTI – Patru melodii pentru tenor și pian pe versuri de Rimbaud, Éluard și Valéry
Violeta DINESCU – Omagiu lui Lipatti – lucrare în primă audiție
Franz LISZT – Trei sonete pe versuri de Petrarca (versiune originală pentru tenor și pian, 1847)
Recital susţinut cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti. Artist de reputație mondială, Dinu Lipatti s-a născut la 19 martie 1917, la București. A fost unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997). Este considerat a fi cel mai important pianist român.
Preţ bilet 20 lei*
Luni – Miercuri, 2 – 4 octombrie 2017, Sala Thalia
CONCURS INTERNAȚIONAL DE CANTO „VOX ARTIS”, ediția a IX-a
Audiţii concurs: 2-4 octombrie.
Programul audițiilor va fi anunțat
Intrarea liberă
Juriu: Tomáš STUDENÝ, PhD – Artistic Director – Opera – South Bohemian Theatre, České Budějovice
Caroline WIELPÜTZ – Casting Director Theater Bonn
Irina BOSSINI – Soloist of the Bolshoi Theater/Professor of the Pedagogical University – Moscow
Juan CANTARELL – Conductor, Music Director Burgopera Productions – Barcelona
Franz TSCHERNE – Manager Tscherne Artists – Vienna
Theodore CORESI – PhD – ArtCor Artists Agency, Professor of the University of Oradea – Vienna
Costin POPA – Music Critic, Chief editor, MELOS Magazine – Bucharest
Joi, 5 octombrie 2017, Sala Thalia, ora 19:00
CONCERT DE GALĂ AL LAUREAŢILOR CONCURSULUI „VOX ARTIS”
Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu
Dirijor: Ruben Sanchez VIECO
Soliști: Laureații concursului „VOX ARTIS”
Prezintă: Marius CONSTANTINESCU
Preţ bilet 30 lei*