Ediția #1 / 29-31 august 2014 / Cârțișoara / Județul Sibiu
–––––––––
Aflat la prima ediție, Festival CUCA, organizat de Fundația DALA și Centrul Cultural Cârțișoara, este un eveniment independent anual care își propune să provoace o serie de întâlniri performative între diferite grupuri profesionale — muzicieni, artiști, arhitecți, peisagiști, restauratori, antropologi, meșteșugari — cu publicul larg. Întins pe durata a trei zile, între 29 și 31 august, în localitatea Cârțișoara din județul Sibiu, CUCA aduce un model de interacțiune socială relaxată într-un spațiu în care și-au regăsit sensul locuințe teleportate din crângurile abandonate ale Munților Apuseni și din satele Țării Făgărașului sau Secuime. Cu un program care amestecă muzica de fanfară țărănească și field recording-ul, psihedeliile experimentaliste orientalo-balcanice și instalațiile video, jazz-ul și meseriile pe cale de dispariție, bucătăria rurală și gastronomia asiatică, atelierele de joacă pentru copii și arta, Festival CUCA e destinația perfectă pentru ultimul weekend de vară.
–––––––––
MUZICĂ/ SCENA CUCA
VINERI/ 29 AUGUST/ ORA 20.30
s.l.stoianovici >>> Muzică pentru Genuine [RO]
Un pictor, o preoteasă, iubire și mister, cu Robert Wiene regizor. Un film mut din 1920, cântat la saz electric.
https://soundcloud.com/
http://
–––––
Ansamblul opus.art [RO]
–––––
Maria Răducanu Quartet [RO]
–––––
TypoTunes [RO]
–––––
Fanfara Ciocârlia [RO]
http://
https://www.facebook.com/
–––––––––
SÂMBĂTĂ/ 30 AUGUST/ ORA 20.30
Somnoroase păsărele [RO]
https://soundcloud.com/
–––––
Coughy [RO]
https://soundcloud.com/
–––––
Rochițe [RO] cu Tulnicăresele din Apuseni [RO]
https://soundcloud.com/
–––––
BatiscafRadio’s Not So Easy Listening Show [RO]
http://www.mixcloud.com/
–––––––––
DUMINICĂ/ 31 AUGUST/ ORA 20.30
Nu & Apa Neagră [RO]
http://
–––––
Maria Răducanu [RO] cu Margento [RO/CA] >>> live streaming duplex CUCA – Ottawa
https://www.facebook.com/
–––––
CUCA #1 Afterparty
–––––––––
ARTE ȘI MESERII/ ATELIERELE CUCA
GASTRONOMIE
Ceaun vânătoresc. Ceaun țigănesc. Bragă și țuică. Street food taiwanez citit în cheie de CUCA. Brutărie. Borș rece cu limonadă. Gastronomie locală. Gastronomie din munți și de dincolo de ei. În timpul festivalului, bucătăriile vor deveni spații de performance, păstrându-și, totodată, și funcția lor primară. Producem ce consumăm și consumăm ce producem, arătându-i publicului care e drumul și care sunt intersecțiile lui cu altele către Marea Bucătărie Utopică de la CUCA.
Romano ButiQ/ București
http://romanobutiq.ro/
–––––
Dos Gelos/ Taipei/București
–––––
Plastilina/ București
http://plastilina.ro/
–––––
Laura Jiga Iliescu/ Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”/ București
–––––––––
MESERII
Șantierul de la CUCA va merge înainte și pe durata festivalului, prin atelierele meșterilor care au lucrat la satul-instalație de la marginea Cârțișoarei încă de la începuturile sale. Veniți din Apuseni, Țara Făgărașului, Secuime, Maramureș, dar și din spații muzeale sau bule creative independente, aceștia vor lucra sub ochii publicului, iar produsele muncii lor, fie că vorbim aici de dulgherie, fierărie, manufacturarea șiței și împletituri din nuiele, vor fi folosite chiar în construcțiile de pe sit.
DULGHERIE
Iov Tolomeiu/ Complexul Național Muzeal ASTRA/ Sibiu
http://www.muzeulastra.ro/
––––––-
PEISAGISTICĂ
Nicolas Triboi/ Câmpulung Muscel
Asociația Peisagiștilor din România/ Timișoara/București
http://asop-bucuresti.ro/
––––––-
ÎMPLETITURI DIN NUIELE
Gavrilă Cocean/ Glod
––––––-
MANUFACTURAREA ȘIȚEI
Dorel Ștefan /// Ovidiu Antraș /// Dorin Pataca /// Ovidiu Pătrui/ Blăjeni
––––––-
FIERĂRIE
Nicu Hunuzău/ Chirpăr
Allan Bourgeais/ Angers
––––––-
CLOPOTĂRIE
KraftMade/ București
http://www.kraftmade.ro/
–––––––––
ARTE
Un desant de artiști din cele mai diverse zone se va teleporta la CUCA pentru a locui și performa în satul-instalație de la marginea Cîrțișoarei, în cele trei zile de festival. La fel ca în cazul produselor manufacturate de meșteri, cele ale lor, construcții sonore și vizuale, se vor integra mecanismelor din care e și va fi făcută utopia Centrului Cultural Cârțișoara. Dispozitivul de ascultare de înaltă fidelitate pentru field recording al Sâmbetei sonore, tulnicele femeilor din Apuseni și infinitele puzzle-urile sonore ale lui Sillyconductor, satul-fantomă din satul-instalație al colectivului de artiști video sunCUBE, filmele-document ale lui Dumitru Budrala, kit-ul de supraviețuire al duo-ului artistic Monotremu și atelierele de interacțiune pentru copii ale proiectului Minitremu, zoomorfismele din resturi de lemn și hier ale lui Laurențiu Toma și serigrafia manuală adusă la CUCA de Librăria Jumătatea Plină, mapping-ul high-tech pe structuri low-tech performat de Dreamrec și sculpturile în metal ale Mishei Diaconu, printre altele, se mută la țară pentru trei zile sau pentru totdeauna.
SUNET
Sâmbăta sonoră/ București
http://
Sillyconductor/ București
https://soundcloud.com/
Tulnicăresele din Apuseni/ Blăjeni
Levente Kozma/ Simultan Festival/ Timișoara
http://www.simultan.org/
––––––-
VIDEO
Dreamrec/ București
http://vimeo.com/dreamrec
sunCUBE/ București
Radu Vișan/ București
––––––-
FILM
Eliza Zdru: Cântece pentru un muzeu/ București
Vlad Gherghiceanu: În sfârșit/ București
Dumitru Budrala: La drum /// Sibiu, județul celor cinci țări /// Satul de demult /// Blestemul ariciului/ ASTRA Film / Sibiu
––––––-
INSTALAȚIE
Monotremu: Q.E.F/ Târgu Mureș
http://
Minitremu: Ateliere pentru copii/ Târgu Mureș
http://
D.Proiect: Ghost Village/ Timișoara
https://www.facebook.com/
Ovidiu Hrin & Synopsis: CIOBANI SI CALIGRAFIE
http://synopsismedia.com/
http://
Laurențiu Toma/ Teleoaie/Telepaie/ Timișoara
––––––-
SERIGRAFIE
Octav Avramescu: Atelierul de Serigrafie de pe lângă Librăria Jumătatea Plină/ București
https://www.facebook.com/
BANDĂ DESENATĂ
Sorina Vazelina/ București
http://www.vazelina.ro/
SCULPTURĂ ÎN METAL
Misha Diaconu by Imbold/ București
http://cuimbold.ro/
–––––––––
Organizatori: Fundația DALA și Centrul Cultural Cârțișoara
–––––
Fundația DALA este o organizație activă în sectorul ONG, care promovează prin proiecte culturale și angajare socială dezvoltarea locală/regională sustenabilă. Reorganizată în 2006, Fundația DALA a derulat sau are în derulare proiecte educaționale în domeniile arhitecturii, patrimoniului, dezvoltării comunitare, voluntariatului, artelor vizuale, în parteneriate cu instituții sau ONG-uri din țară sau străinătate.
www.dala.ro
–––––
Centrul Cultural Cârțișoara este un proiect interdisciplinar, localizat în comuna Cârțișoara, județul Sibiu, inițiat de către Fundația DALA în 2010, al cărui obiectiv principal este transferul de cunoștințe și bune practici între profesioniști care activează în domeniile arhitecturii, peisagisticii, restaurării, antropologiei și tineri studenți și/sau masteranzi ai universităților și facultăților de profil din țară și din străinătate.
https://www.facebook.com/
–––––––––
Susținut de:
Consiliul Județean Sibiu, Primăria Cîrțișoara, Complexul Național Muzeal ASTRA, ASTRA Film, Ferma Transfăgărășan Cîrțișoara, DIGI24, ActiveWatch, D.Proiect, GSR Accounting Expertise, Cares Paints, Asociația Culturală IMBOLD, Librăria Jumătatea Plină, Plastilina, J’ai Bistrot, DAIAZIC Garden & Bistro
Parteneri media:
Radio România Cultural, Șapte seri, Veioza Arte, SibiuNews, IGLOO, Zile și Nopți, Decât o revistă, SUB25, Observator cultural, Revista Arhitectura, Revista Zeppelin, Modernism, Designist, Atelierul de Grafică, Asociația Geo Bate Șaua
–––––––––
PREȚ BILETE
100 LEI ABONAMENTUL PENTRU TOATE CELE TREI ZILE DE FESTIVAL
ABONAMENTUL ÎI ASIGURĂ PARTICIPANTULUI LOC DE CAMPARE PENTRU UN CORT ÎN PERIMETRUL CENTRULUI CULTURAL CÂRȚIȘOARA, ABONAMENTELE POT FI REZERVATE TRIMIȚÂND UN MAIL LA ADRESA cucafestival@gmail.com.