Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Invitatie la film – Istoria filmului maghiar la Sibiu IV

Invitatie la film – Istoria filmului maghiar la Sibiu IV
Institutul Cultural Maghiar Balassi, Asociația HID și partenerul Librăria Habitus continuă prezentarea capodoperelor cinematografiei maghiare vineri, 21 și sâmbătă 22 aprilie. Toate filmele prezentate la Sibiu în ciclul Istoria Filmului Maghiar sunt cu subtitrare în limba română, iar intrarea este liberă.

Vineri, 21 aprilie, ora 18,00 – Timpul stă în loc (1981, dramă, 96 min.)

Sâmbătă, 22 aprilie, ora: 18,00 – Iubire (1971, dramă, 85 min.)

Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond deschid porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate franceze Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat această serie de proiecţii lunare, în cadrul cărora prezentăm cele mai reprezentative creaţii cinematografice pentru fiecare perioadă şi gen din istoria cinematografiei maghiare.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Budapesta și partenerii săi locali Asociația Maghiarilor din Sibiu HID și Librăria Habitus derulează în prima jumătate a anului 2017 o serie de proiecţii la Sibiu ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar.

Timpul stă în loc (1981) – dramă, color, 96 min., subtitrat în limba română

Regia: Gothár Péter, Scriitor: Bereményi Géza, Scenariul: Bereményi Géza, Gothár Péter, Kelecsényi László, Imaginea: Koltai Lajos, Editor: Nagy Mária, Muzica: Selmeczi György

Distribuția: Znamenák István, Pauer Henrik, Sóth Sándor, Iván Anikó, Kakassy Ági, Hétényi Pál, Őze Lajos

Filmul Timpul stă în loc este în acelaşi timp un film clasic, un preferat al publicului şi un film cult. Secretul succesului peliculei este ambivalenţa: este foarte uşor să intri în atmosfera lui, poţi uşor să te identifici cu situaţiile şi eroii din film – şi în acelaşi timp ai parte de prezentarea dură, exactă şi fără iluzii a epocii respective, deoarece mesajul filmului este sentimentul reciproc de insucces şi trădare. Este un film cult despre anii sufocanţi de la începutul anilor 60, pe c are forma experimentală adoptată conţinutului din partea regizorului şi prestaţia genială a tinerilor actori îl fac să dăinuie. Premiera internaţională a filmului a avut loc la festivalul de la Cannes, unde regizorul a obţinut premiul de debut.

Iubire – 1971, dramă, alb-negru, 85 min., subtitrat în limba română

Regia: Makk Károly, Scenariul: Bacsó Péter, pe baza nuvelei lui Déry Tibor, Imaginea: Tóth János, Muzica: Mihály András, Distribuția: Darvas Lili, Törőcsik Mari, Darvas Iván, Mensáros László, Orsolya Erzsi, Bitskey Tibor, Szakács Eszter, Ambrus András

Filmul de o frumuseţe lirică tratează cele mai importante probleme ale vieţii: dragostea, moartea, supravieţuirea. Absurditatea perioadei ’56 este amplificată prin confruntarea unei lumi imposibil de readus cu o lume care nu se poate asuma, deci a două lucruri imposibile, evocând aminitirile biedermaier de la răscruce de secole. Pelicula Dragoste este cea mai frumoasă creaţie cinematografie a tuturor timpurilor, ocupând un loc bine-meritat în lista celor „douăsprezece de la Budapesta” şi în arta cinematografiei universale. După 45 de ani de la premiera internaţională de la Cannes, în anul 2016 filmul a fost proiectat din nou la ediţia a 69-a a festivalului, în cadrul programului Cannes Classics în care s-au prezentat variantele restaurate ale celor mai importante pelicule clasice, şi unde a fost prezent şi regizorul de 90 de ani.

Anda

Related Posts

Read also x