Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Street Art Festival

Street Art Festival

În Sibiu se creează primul tur de artă stradală din România

 

Peste 200 mp de picturi pe ziduri, concerte, workshopuri de pictură, conferințe sunt câteva din ingredientele evenimentului ”International Street Art Festival”, ce se va desfășura în Sibiu, în perioada 17-23 august.

Invitat special este Dan Perjovschi. Zidul său de lângă Teatrul Național Radu Stanca, cu titlul „Înapoi la școală” Dan Perjovschi + FITS, va face parte din primul tur de arta stradală din România, care se va inaugura în acest an, prin lucrările artiștilor invitați la festival. Dan Perjovschi va avea și o conferință-dialog în prima zi a festivalului cu tema „Arta în spațiul public: critica, decorativă, conceptuală, populară, conformistă sau angajată?”

 

În cadrul Festivalului vor performa pentru sibieni, în ordine alfabetică: Bogdan Constantin, Cy, Dandu AlexanDRU, Lavinia Crețu, Stefan Crețu, HOMEBOYLDJ, Kitră, Ștefan Doru Moscu, Orion, Ortaku, Dan Raul Pintea, Pisica Pătrată, Lucia Praporgescu, Cătălin Precup, PREN, SADDO, Marius Strugariu, SweetDamageCrew, Treipic, ZED1, Alexandra Zidariu.

 

Pisica Pătrată, un artist care de ani buni a luat asupra sa misiunea de a înveseli Bucureștiul cu desene atipice, ajunge în Sibiu, în cadrul Festivalului. ”Mi-am dat seama că pot transforma mici unghiuri din oraş şi le pot înfrumuseţa. Când a împlinit Institutul Francez 70 de ani de existenţă, ne-au invitat să înfrumuseţăm puţin. Pe Lipscani, lângă Carusel, era un gard, care există şi acum. Noi am creat acel gard, iar oamenii se opreau să-l vadă, a devenit parte din oraş. Dacă faci cu pasiune, se pot întâmpla lucruri foarte interesante”, spunea cu ceva timp în urmă, în cadrul unui interviu, Pisica Pătrată.

SADDO, artist ilustrator și muralist, și-a început cariera artistică în calitate de fondator al unuia dintre primele colective de artă de stradă din România, loc de joaca, într-un timp când un artist proaspăt absolvent nu are alte posibilități decât de a fi un designer grafic sau un profesor . Dar activitatea sa de street art a adus o notă de distracție proaspătă, felul lui de a percepe arta și lumea  i-au deschis porțile la multe proiecte diferite, comisioane pentru agentii de publicitate, colaborari cu galerii din Bucuresti, Viena, Berlin, Copenhaga, Stockholm, New York, Los Angeles, Montreal, Glasgow, Salvador, etc.

SweetDamageCrew este o echipă de cinci writeri, cu sute de desene la activ ce au consumat mii de tuburi cu vopsea. Membrii echipei sunt Biex, Cage, Reck, Seyr si Pandelee. ”Mentaliatea publicului larg începe să se schimbe, lumea începe să priceapă şi pe la noi care e treaba cu graffiti-ul şi face diferenţa între vandalism şi artă, iar acest lucru l-am simţit pe propria piele”, spun tinerii de la SweetDamageCrew.

Lavinia Crețu este sibiancă. „Contează nu doar rezultatul final, lucrarea fizică și modul în care te arăți celorlalți, dar și felul în care rezonezi cu subiectul și încerci să oferi cea mai bună replică a ta. Aceeași atentie o acord întregii munci de documentare, cu lectura sa, nevoia de a oferi o expresie fiecărei experiențe. Este o muncă aplecata spre sine, de autocunoaștere, de conștientizare a transformării personale, pentru că doar astfel pot fi autentică, raportându-mă la mine însămi. Iar arta are sens, pentru mine, în măsura în care devine parte integrantă din viață, legată de raporturile sinelui cu tot ce ne înconjoară„.

Ortaku este un tânăr arhitect care a reușit prin desenele lui să iasă în evidență. ”Nu încerc să transmit un mesaj de genul acela…o propoziție sau ceva… pur și simplu încerc să creez lucruri plăcute vizual, astfel încât să le creez o senzație de bine oamenilor. Până la urmă, e o încercare personală de a surprinde frumosul”, își descrie arta Ortaku.

Un alt artist, cu alt punct de vedere. Dan Raul Pintea s-a născut în anul 1981, la Sibiu. În 2004 a absolvit Facultatea de Arte Plastice, departamentul de Grafică al Universităţii de Arte şi Design din Cluj Napoca, unde și-a susținut masteratul în 2006. În 2013 a organizat expoziția „Dragoste” la Studio Bruck, în Sibiu. Acesta este mesajul folosit cel mai des de artist. Aproape obsesiv. „M-am născut din dragoste, aşa îmi spunea mama. Când fac totul cu dragoste, mă concentrez pentru a absorbi undele universului viitorului meu deja întâmplat, dintr-un singur punct, neîntrerupt de zgomotele gândurilor altora. Gândul e perversiune, fiindcă e produsul zilei de ieri”.

Un alt artist invitat la Sibiu, TREIPIC, face parte din echipa Urban Vision, ONG care organizează evenimente ce promovează muzica electronică [Summer Break festival], sporturile urbane [Skate, Bike] și nu în ultimul rând Street Art-ul. ”Istoria Artelor ar trebui să existe ca materie opţională în orice liceu, ca oamenii să acumuleze un minim de cunoştinţe în acest domeniu. Trăim într-un secol în care se pune mare accent pe imagine, cum poţi să-ţi doreşti o imagine mai bună dacă nu înţelegi ce înseamnă contrast sau compoziţie?”, spune TREIPIC.

ZED1 este un italian care a reușit în ultimii ani să se remarce foarte mult în rândul celor mai buni artiști europeni. Face lucrări monumentale și le face foarte bine. Colindă lumea dintr-un capăt în altul, doar anul acesta are peste cinci murale de mare calitate, în Tokio și Italia.

Ștefan Radu Crețu s-a născut în Câmpina, dar Sibiul l-a „înfiat”. Este un artist vizual  cu o impresionantă biografie. Va executa în cadrul festivalului o instalație conform genului de creaturi cu care ne-a obișnuit. Aceste obiecte includ sisteme mecanice ce capătă “viața” în momentul interacțiunii cu vizitatorul. Lucrările sale subliniază amestecul dintre umanitate și tehnica modernă, punând sub semnul întrebării efectul tehnologiei asupra vieții umane, criticând artificialul existenței indivizilor secolului 21.

Programul fiecărei zile a Festivalului va începe la ora 10. Artiștii vor picta în locațiile stabilite, anunțate din timp.

Zilnic vor avea loc workshopuri, dialoguri interactive cu artiștii. Seara se va încheia în Clubul Festivalului, unde vor concerta Antract, Blackstar, Still Crazy și Dead Charlie.

Luni, 17 august, va avea loc Întâlnirea-dialog  a lui Dan Perjovschi, marți, Răzvan Pop, Directorul Direcției Județene pentru Cultură va conduce un tur de artă în care va arăta artiștilor invitați cele mai frumoase creații de arta  urbană ale Sibiului, miercuri va avea loc o conferință dialog cu tema „Spațiul urban: al meu, al tău, al nostru.”

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

INTERNATIONAL STREET ART FESTIVAL este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

 

Persoană de contact:

Florina Vlad, telefon: 0727.345.385

SibiuOnline.com

De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!

Related Posts

Read also x


Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/sibiuon/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545