Cei trei frați Zamfirescu, virtuoși ai chitarei clasice, încheie Stagiunea Camerală
Ieri, 4 septembrie, seria de concerte de gală susținute de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” a continuat la Sibiu cu recitalul de excepție al artistei Daria Parkhomenko, în Sala Oglinzilor de la FDGR.
Până în acest moment, peste 30.000 de melomani au urmărit online primele două reprezentații ale artiștilor internaționali de marcă. Astfel, în aceste vremuri, maratonul de muzică nobilă a adus emoție și alinare unui public extrem de larg, care a gustat din frumusețea interpretărilor unice la pian, vioară și chitară. Momentele muzicale au fost transmise pe pagina de Facebook a evenimentului – „Festivalul Enescu la Sibiu”, dar au fost preluate concomitent de câteva zeci de pagini partenere din toată țara.
Daria Parkhomenko a frapat audiența printr-un recital maiestuos la pian
În cadrul concertului excepțional desfășurat ieri, tânăra pianistă de origine rusă Daria Parkhomenko a încântat publicul meloman din Sibiu cu un program compus din partituri atent alese, pendulând între muzica compozitorului ei preferat, Rahmaninov, lucrările pline de emoție semnate de Enescu, pe care în ultimii ani a început să le descopere cu tot mai mult interes și cele ale compozitorului francez Debussy.
Artista este câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu din București în 2018, la secțiunea pian, atunci când s-a avântat spre una dintre cele mai complexe și provocatoare partituri din întreaga literatură de pian – Concertul pentru pian și orchestră nr.3 în re minor op.30 de Serghei Rahmaninov.
De altfel, alegerea acestui compozitor este pe cât de îndrăzneață, pe atât de previzibilă. Imediat după câștigarea Concursului Enescu, artista declara într-un interviu : „În fiecare lucrare a lui pot să simt un dor constant de a reveni acasă. Ador acest spirit rusesc din muzica lui! E atâta culoare și sunt atâtea emoții în tot ce a scris… Găsești la el atât un aer mai întunecat, cât și unul luminos. Pentru mine, muzica lui e mereu extrem de caldă, atinge publicul în mod foarte puternic, de la inimă la inimă.”.
Daria Parkhomenko s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia, a început să cânte la pian la vârsta de 4 ani, a studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov și continuă în prezent studiile la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia.
Daria a obtinut premii la concursuri internaționale importante, grație echilibrului fin dintre lejeritatea interpretării, virtuozitatea tehnică, sensibilitatea transmisă și multitudinea de nuanțe, Daria a obtinut premii la concursuri internaționale importante. Artista este laureată la Concursul de Pian de la Sendai, Japonia , Concursul de Pian СlaviCologne , Concursul In musica din Roma , La Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, Italia , Concursul Pietro Iadeluca din Carsoli, Italia , Concursul Mendelssohn de la Berlin cu Piano Trio HON), Concursul de la Tallinn , Concursul Nuova Coppa Pianisti la Osimo, Italia, Concursul Hamburg Composers.
De asemenea, pianista susține recitaluri și concerte cu orchestra în săli importante din Rusia, Europa, Taiwan, Japonia, SUA. A cântat la Teatrul Mariinsky (St. Petersburg), Laeiszhalle din Hamburg și Sendesaal Bremen (Germania), Sala Mare a Filarmonicii Naționale din Vilnius (Lituania), Ateneul Român din București. A participat la Festivalul Internațional Faces of modern pianism (St. Petersburg, Rusia), Festivalurile Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern (Germania).
Ca solistă a cântat cu ansambluri precum: Orchestra Filarmonicii din Sendai (Junichi Hirokami), Orchestra Filarmonicii din Rostock (Wojciech Rajski), Orchestra Filarmonicii George Enescu (Vassily Sinaisky), Orchestra de Cameră din Londra (Ignat Solzhenitsyn), Orchestra Filarmonică Națională a Lituaniei (Modestas Barkauskas), Orchestra Națională din Tallinn (Arvo Volmer), Orchestra din Kaunas (Jung Park), Tainan Artists Orchestra (Ching-Ming Lu), Roma Tre Orchestra (Mikhail Kirchhoff).
Concertele ei au fost difuzate de NDR și Deutschlandradio Kultur (Germania), LRT Klasika și Delfi (Lituania), 2R Studio (Italia). A participat la cursuri de măiestre susținute de Alfred Brendel, Dmitri Alexeev, Michel Béroff, Grigory Gruzman, Vladimir Ovchinnikov, Anna Vinnitskaya, Lev Natochenny, Matthias Kirschnereit, Elisabeth Leonskaja, Hamish Milne, Balázs Szokolay, Pavel Nersessian, Severin von Eckardstein, Janina Fialkowska, Henri Sigfridsson.
Ultimul recital din seria celor 3 va fi susținut de Trio Zamfirescu – duminică, 13 septembrie, de la ora 19:00, atunci când își vor arăta măiestria într-un regal de chitară clasică. Fraţii Georgeta, Ionuţ şi Stan Zamfirescu sunt unanim recunoscuţi ca unii dintre cei mai buni chitarişti din România, având în palmares numeroase premii la competiţiile naţionale și internaționale.
Organizat de către Asociația Culturală Play, evenimentul este co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.