COROANA ROMANIEI
sau
– Un Vis devenit Realitate, o Realitate devenită Vis –
Film documentar
PREZENTARE:
Motivație: Ideea acestui documentar a apărut odată cu împlinirea, a 101 ANI, de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în cetatea Alba Iulia ca suverani ai României Întregite, ceremonie ce a avut loc în data de 15 octombrie 1922.
Scop: Filmul își propune promovarea în rândul unui public cât mai larg a uneia dintre cele mai importante pagini din istoria noastră națională: Marea Unire și consfințirea ei din 1922.
Visul dintotdeauna al românilor era să se unească în granițele aceleiași țări și avea să devină realitate abia la 1 Decembrie 1918 – „ORA ASTRALĂ” A ROMÂNIEI. Încununarea acestui eveniment istoric de o importanță uriașă pentru neamul românesc va avea loc patru ani mai târziu, în 15 octombrie 1922, odată cu ceremonia de la Alba Iulia.
Structura documentarului:
Filmul are două părți:
Prima parte își propune să prezinte perspectivele și etapele istorice care au condus la evenimentul din 1922, precum și să demonstreze că evenimentul nu a fost un fapt accidental, ci a insemnat o continuitate firească și o profundă conectare cu întreaga istorie de până atunci. Tema „monarhiei de dinaintea monarhiei”, susținută de către Nicolae Iorga, demonstrează că țările române și-au păstrat mereu suveranitatea și au avut la bază principiul dinastic.
Partea a doua prezintă detalii semnificative despre actul Încoronării, dintre care amintim:
povestea coroanelor, a mantiilor regale și a sceptrului;
povestea Catedralei de la Alba Iulia – locul Încoronării și elementul care conferă sacralitate întronării regilor României Mari;
descrierea principalelor mijloace de comunicare a evenimentului din 1922, precum și fixarea acestui moment în memoria colectivă;
Desfășurare:
Filmările au fost realizate timp de un an în locuri cu o simbolistică deosebită pentru încoronare: București, Sinaia și Alba Iulia. Dintre instituțiile în care am filmat, amintim: Muzeul Național de Istorie a României, Palatul Regal din București, Ateneul Român, Castelul Peleș, Muzeul Hărtilor Vechi, Universitatea din București, Catedrala Încoronării din Alba Iulia, precum și Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Participanți:
Documentarul aduce laolaltă unele dintre cele mai importante personalități ale culturii noastre, ce creionează în mod unitar un mesaj semnificativ privind formarea României Mari. Printre vorbitori se numără: acad. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române –, acad. Răzvan Theodorescu – vicepreședinte al Academiei Române –, acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, Ernest Oberlander-Târnoveanu – director general al MNIR –, Mircea Ilie – director adjunct al MNIR – , Carmen Tănăsoiu – specialist în cadrul Muzeului Național de Artă al României –, pr. arhim. Policarp Chițulescu – directorul Bibliotecii Sfântului Sinod –, Narcis Dorin Ion – managerul Muzeului Național Peleș din Sinaia –, Mircea Hortopan – director de patrimoniu al Muzeului Național Peleș –, Ioana Rustoiu – specialist în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia –, lect. dr. Critina Dima – prodecan al Facultății de Litere, Universitatea din București –, Cristina Toma – directorul Muzeului Hărților din București –, pr. Oliviu Botoi – consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iulia.
Argumentație:
Filmul oferă un model istoric deosebit, și anume unirea românilor din toate provinciile în granițele aceleiași țări, vis de secole împlinit într-un context vitreg – perioada de după Primul Război Mondial. Exemplul românilor de atunci poate fi și astăzi un reper pentru noi toți, indiferent de situațiile prin care am fi nevoiți să trecem.
Documentarul își propune o incursiune în cele mai importante momente istorice care au stat la baza realizării evenimentului din 15 octombrie 1922: Unirea lui Mihai Viteazul din 1600, Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, venirea la domnie a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în 1866, Războiul de Independență din 1877-1878, transformarea României în regat (1881), Primul Război Mondial (1916-1918), Unirea de la Alba Iulia (1 Decembrie 1918), Încoronarea suveranilor României Întregite din 15 octombrie 1922.
Prin intermediul acestui documentar, se oferă explicații privind rolul Încoronării în istoria noastră; evenimentul din 1922 a însemnat de fapt o întoarcere la vechile tradiții dinastice ale țării, de sorginte bizantină, dar și o conectare cu marile familii monarhice din Europa.
Un aspect important al filmului îl reprezintă coroana, ca simbol central al evenimentului din 1922. Aceste precizări vin în contextul în care coroanele voievozilor români nu s-au păstrat până astăzi, s-au pierdut în negura timpului și se pare că nimeni nu mai știe nimic de ele. Cu toate acestea, frescele bisericilor și unele texte vechi dau mărturie despre existența lor. Astăzi, mai pot fi admirate coroana Regelui Carol I, purtată și de către Regele Ferdinand în 1922, cea a Reginei Elisabeta (Carmen Sylva) și cea a Reginei Maria.
Detalii referitoare la încoronarea din 1922 s-au păstrat până astăzi și datorită fotografiilor și înregistrărilor video, frescelor, timbrelor și iconografiei monetare.
Documentarul își propune să mai lămurească un aspect îndelung dezbătut: a fost sau nu o încoronare sacră în 1922, în contextul în care ceremonia religioasă nu s-a desfășurat în biserică, ci în afara ei, iar coroanele le-au fost așezate suveranilor pe cap după modelul napoleonian, și nu după vechea tradiție a țării.