campania Europeana 1914-1918


campania Europeana 1914-1918
Loading Map....


Data: 23/05/2014 - 24/05/2014
Ora: 10:00 AM - 5:30 PM
Locatia: Biblioteca ULBS


Adauga in Google Calendar


Europeana 1914-1918  invită sibienii  la Campania de colectare a amintirilor de familie din Primul Război Mondial

                                              Cristina Roiu – Coordonator Europeana 1914-1918 Bucharest

” Mult iubiți părinți!

Precum v-am scris miercuri pe 2 ilustrăți din Poszony că plec de acolo la orașul Marburg în școala de cadeți , am ajuns astăzi în Marburg lângă râul Drava, aici acum și rămân de tot.(…)

Grijiți ilustrățile acestea!

Vă salut cu drag

Fiu Ioan, Kadett”

Iată cum, rugămintea  de acum 100 de ani ” Grijiti ilustrățile acestea ! ” adresată de cadetul Ioan Guția părinților săi răzbate astăzi ca un îndemn de a ne păstra cu toții  vii amintirile despre strămoșii noștri, despre experiențele și luptele lor, despre acele vremuri care au făurit  ” România Mare”.

Datorită grijii deosebite a familiei sale, care a păstrat cu sfințenie scrisorile si fotografiile locotenentului Ioan Guția de-a lungul atâtor ani lungi, putem afla cu toții emoționanta poveste a acestuia. Este povestea unuia dintre cei mai tineri  locotent-colonei din armata austro-ungara, povestea unui om deosebit, care la doar 21 ani detinea deja patru dintre cele mai prestigioase medalii acordate de împărat( în imagine este înfățișat cu trei dintre ele).

Este povestea unui tânăr deosebit de înzestrat și silitor, adevarata speranta a familei sale din Sebes , pe care izbucnirea Primului Război Mondial  l-a prins la Viena, la scoala de cadeti.Nu implinise inca 18 ani cand a fost trimis pe front ,iar razboiul l-a purtat in urmatorii  patru ani prin mai mult de jumatate din Europa, prin lupte grele si ierni lungi in munti.

Cele 61 carti postale trimise din aproape întreaga Europă, spun povestea unor vremuri grele de razboi , dar si povestea unor legături puternice cu familia sa pentru care avea intotdeauna o deosebita grijă (se interesa întotdeauna de sănatatea parintilor, pe care îi sfătuia să nu se oboseasca prea tare cu munca câmpului si evita intotdeuna sa le dea știri ingrijoratoare despre rănile primite în luptă).

Locotenent-colonelul Ioan Guția a murit in iunie 1918, la Asiago, in Italia, la doar cateva luni inainte de terminarea războiului.A lasat in urma amintiri recunoscatoare din partea camarazilor pe care i-a protejat in timpul luptelor și regrete eterne pentru un destin atat de promitator, frant in mod brutal atât de timpuriu.

Povestea lui se aseamana cu a multor altor tineri transilvaneni, pe care soarta i-a silit sa lupte ”de partea nepotrivita a baricadei” și ale căror experiențe au fost adesea pe nedrept uitate sau trecute cu vederea de istorie. Dar, si experienta lor contează! Pentru a avea o imagine completă a razboiului prin prisma oamenilor simpli care au dus greul razboiului, indiferent de care parte a baricadei s-au aflat aceștia, toate aceste amintiri trebuie adunate si păstrate. Au mai ramas atat de puține !…

Alăturați-vă și voi proiectului Europeana 1914-1918 și aduceti de acasa fotografii cu bunicii si strabunicii vostri, jurnale, scrisori, uniforme, sau orice alte obiecte aveti din perioada Primului Razboi Mondial legate de acesta. Sau aduceti doar povestirile de familie ale unor rude sau cunoscuti din acea perioada.

In zilele de 23 si 24 mai, între orele 10.00- 17.30 ,personalul specializat al Bibliotecii Universității” Lucian Blaga ” din Sibiu este pregătit să scaneze, fotografieze și să înregistreze povestirile voastre de familie, care se vor alătura astfel, în format digital , celorlalte peste 9000 de povesti de familie din intreaga Europă din  perioada primului Razboi Mondial  si celor peste 100 000 obiecte digitale .

Contribuiți astfel la îmbogățirea celei mai mari arhive digitale din lume referitoare la Primul Război Mondial : www.europeana1914-1918.eu!

Toate obiectele vor fi înapoiate in aceeasi zi posesorilor,  arhiva retinând doar imaginea digitală a obiectelor aduse si povestirile de familie.

arhiva, biblioteca, Europeana 1914-1918, primul razboi mondial, sibiu