Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Daruri din Epoca de Aur: din colecția Nicolae și Elena Ceaușescu

Daruri din Epoca de Aur: din colecția Nicolae și Elena Ceaușescu
Daruri din Epoca de Aur: din colecția Nicolae și Elena Ceaușescu

When

18/05/2018 - 23/09/2018    
Toata ziua

Where

Casa Hermes
Piaţa Mică nr. 11, Sibiu

Event Type

Loading Map....

Vineri, 18 mai, orele 17:00, la Muzeul „Franz Binder” din Sibiu, Piața Mică, nr.11 va fi vernisată expoziția „Daruri din Epoca de Aur”. Expoziția  valorifică în mod unitar patrimoniul reprezentat de cadourile primite din afara țării de către familia Nicolae și Elena Ceaușescu în situații de protocol. Colecția de daruri prezidențiale a intrat în patrimoniul muzeului prin repartiție guvernamentală în două tranșe, în anii 1991 și 1999. Azi cuprinde peste 450 de obiecte ce vor fi expuse publicului în două expoziții temporare, în 2018 și 2019.

,,Cu intenția de a oferi publicului elemente de context ale epocii fără a înclina balanța spre medierea unei istorii negative, sub-expoziția Semicentenar în Epoca de Aur aduce în atenție câteva elemente de fundal legate de anul iconic 1968: sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în comunism, reorganizarea administrativ – teritorială, lansarea autoturismului Dacia, înființarea Gărzilor Patriotice, susținerea simbolică a poporului Cehoslovac după Primăvara de la Praga. Nu în ultimul rând, expoziția își propune familiarizarea celor tineri și foarte tineri cu concepte dintr-o epoca recentă care azi le apar ca exotice sau total necunoscute, traversată de părinții și bunicii lor, a cărei istoricitate acoperă într-o mare măsură cei 100 de ani sărbătoriți anul acesta. În plus, patrimoniul românesc s-a format și pe căi mai puțin bănuite de către vizitatorii muzeali și asta încercăm să facem: să spunem povestea muzeificării acestor obiecte” , a declarat Adriana Avram, Șef de Secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Expoziția este organizată de către Muzeul ASTRA – Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” împreună cu Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA și în colaborare cu studenți stagiari, masteranzi la Universitatea din București – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. În 18 mai, când pentru al 41-lea an consecutiv comunitatea globală va sărbători Ziua Internațională a Muzeelor, se împlinesc și 25 de ani de la inaugurarea expoziției de bază a Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Info text: Adriana Avram, Șef de secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”
Adrian Alexe, Muzeograf Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Read also x