Serile Sibiului: (re)Creştinarea Transilvaniei în secolele IX-XI


Serile Sibiului: (re)Creştinarea Transilvaniei în secolele IX-XI
Loading Map....


Data: 08/12/2016
Ora: 6:00 PM - 7:00 PM
Locatia: Cafe Wien


Adauga in Google Calendar


Revenim cu întâlnirile SERILE SIBIULUI.

JOI, 8 decembrie 2016, începand cu orele 18.00, te invitam, în colaborare cu Cafe Wien, pentru a continua dezbaterile organizate de către Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu.

Tema din această lună este (re)Creştinarea Transilvaniei în secolele IX-XI.

Invitat va fi prof.habil. Ioan Marian Ţiplic (şef al catedrei de Istorie Antică şi Medievală din cadrul Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu „Nicolae Lupu” din cadrul ULBS)

Apariţa creştinismului în spaţiul nord dunărean este înca un subiect disputat în lumea arheologilor, chiar dacă, aparent, problema a fost tranşată de Biserica Ortodoxă Română, prin decretarea creştinării încă din secolul al II-lea ca urmare a misiunii apostolului Andrei. Disputa nu este tranşată dintr-un motiv simplu: nu avem dovezi arheologice clare – cele documentare lipsesc aproape complet – cu referire la existenţa unor comunităţi creştine majoritare în cursul secolelor VII-IX.

Întrebarea este: ce anume a determinat slabul apetit al populaţiilor din spaţiul nord-dunărean către creştinism în perioada de timp menţionată? La aceasta şi la încă alte întrebări vom încerca să oferim posibile răspunsuri, concluziile urmând a mai fi aşteptate.

—————————————-
● Pentru că locurile sunt limitate, vă rugăm să vă faceţi din timp rezervare la numărul de telefon: 0733.223.223.

● Intrarea gratuită!

● Evenimentul ”Serile Sibiului” este realizat în cadrul proiectului „Cuvintele Sibiului” organizat de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) – www.aios.ro

serile-sibiului-recrestinarea-transilvaniei-in-secolele-ix-xi

ai, aios, cafe wien, Ioan Marian Ţiplic, serile sibiului, sibiu