Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Focus Sibiu de 10

Focus Sibiu de 10

În urmă cu 10 ani, într-un parteneriat cu capitala Marelui Ducat al Luxemburgului, Sibiul câștiga titlul de Capitală Culturală Europeană. A fost anul care a decis definitiv destinul Sibiului, transformând un oraș mic și prăfuit în cel mai important oraș cultural al țării. Sutele de evenimente ce au avut loc în 2007 au fost temeinic documentate de fotojurnalistul Silvana Armat. În fața celor peste 20.000 de fotografii realizate de-a lungul acelui an a venit și ideea unei expoziții retrospective, care să cuprindă cele mai importante evenimente ale anului, atât evenimente culturale cât și evenimente sociale, politice sau evenimente de presă. Așa a luat naștere expoziția retrospectivă Focus Sibiu. „Anul Capitalei Culturale a fost atât de ofertant pentru un fotograf încât expoziția s-a născut „de la sine”, am putea spune. Pentru un oraș ca Sibiul, sărac în manifestări publice, să recunoaștem, anul capitalei culturale a însemnat o explozie care ne-a uimit pe toți. A fost un an în care am lucrat continuu, fără să obosim și cu niște satisfacții neîntâlnite până atunci”, spune Silvana Armat, întemeietorul expoziției retrospective Focus Sibiu.

Sebastian Marcovici s-a alăturat acestui eveniment doi ani mai târziu iar cei doi fotografi au creat astfel cel mai longeviv eveniment retrospectiv de fotografie al unui oraș din România. De-a lungul timpului mai mulți fotografi și artiști în arte vizuale au participat la realizarea acestei expoziții eveniment, Dragoș Dumitru, Ovidiu Matiu sau Bogdan Brylynski fiind doar câțiva dintre cei ce și-au expus lucrările vizuale în cadrul expoziției retrospective Focus Sibiu. „Cred că dimensiunea pe care o are astăzi orașul Sibiu se vede cel mai bine în această expoziție de fotografie. Suntem extrem de norocoși să locuim în Sibiu, să avem la dispoziție atât de multe evenimente, atât de variate, încât suntem nevoiți să ne reinventăm de fiecare dată când scoatem aparatul din husă”, spune Sebastian Marcovici.

La 10 ani de la anul Capitalei Culturale Europene, expoziția Focus Sibiu propune o întoarcere în timp. Comparativ cu edițiile precedente, Focus Sibiu 2017 va însemna o retrospectivă a tuturor celor 10 ani. De la Festivalul de Teatru la evenimentele ce au marcat Sibiul social sau politic, expoziția retrospectivă din acest an le va conține pe toate. O carte de vizită în imagini ce va ilustra transformarea vechiului Sibiu în noul oraș prezent în toate ghidurile de turism din lume. Vernisajul expoziției Focus Sibiu – 10 ani va avea loc joi, 18 mai, de la ora 18, în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu.

 

Focus Sibiu este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

 

*Scris de Bogdan Brylynski

Anda

Related Posts

Read also x