Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Red Bull Romaniacs – din inimă pentru inimile copiilor „Enduro for Romania”

Red Bull Romaniacs – din inimă pentru inimile copiilor  „Enduro for Romania”

Ediţia 2016 a Red Bull Romaniacs a adus la start concurenţi bătăioşi şi inimoşi dar și un nou proiect caritabil sub egida „Enduro for Romania”. Concurenți din toate colțurile lumii au fost invitați să contribuie cu echipamente uzate în cadrul unui târg ce a fost amenajat pe bulevardul Corneliu Coposu în timpul prologului competiției. Echipamentele și suvenirurile oferite de echipa Red Bull Romaniacs au fost scoase la vânzare în scopul de a aduna o sumă de bani care să fie apoi donată Asociației Baby Care pentru proiectul de detectare precoce a malformaţiilor congenitale ale inimii în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Proiectul implică achiziţionarea de pulsoximetre şi consumabile necesare depistării precoce a malformaţiilor congenitale ale inimii, precoce, încă de la naştere. Dat fiind că în maternitatea din Sibiu sunt îngrijiţi aproximativ 2700-2800 de nou-născuţi în fiecare an, estimăm că suma de 26.675 lei colectată la târgul de echipamente şi suveniruri va asigura desfăşurarea acestui proiect pentru aproximativ 3 ani. Astfel, generozitatea concurenţilor, spectatorilor şi organizatorilor va ajuta la evaluarea a aproximativ 8000 de nou-născuţi.

 

Malformaţiile congenitale ale inimii sunt cele mai frecvente anomalii congenitale detectate la vârsta de nou-născut, apărând la 6-9 din 1000 de nou-născuţi vii. Deşi extrem de importantă în identificarea precoce, prenatală a malformaţiilor congenitale cardiace, ecografia cardiacă prenatală reuşeşte să identifice doar 50% din cazurile de malformaţii congenitale cardiace critice.

 

Aproximativ 17% din malformaţiile congenitale ale inimii pot fi detectate cu uşurinţă prin examen clinic. Dar nu toate malformaţiile congenitale cardiace prezintă simptome clinice în perioada imediată de după naştere iar scurtarea duratei de spitalizare la naştere din ultimii ani scade rata detectării precoce a acestor afecţiuni cardiace. Creşte astfel numărul de copii care sunt diagnosticaţi tardiv, deseori atunci când se instalează insuficienţa cardiacă şi scad considerabil şansele de supravieţuire. Şi nu rareori este vorba de malformaţii ale inimii care necesită corecţie chirurgicală de urgenţă. Depistarea precoce a anomaliilor congenitale ale inimii prin screening este extrem de importantă, oferind, în majoritatea cazurilor, timpul necesar stabilizării şi transferului nou-născutului într-un centru specializat în chirurgie cardiacă. Diagnosticul precoce, cât mai apropiat de momentul naşterii, creşte astfel semnificativ şansele de ameliorare a prognosticului atât pe termen scurt cât şi pe termen îndelungat. Studiile arată că diagnosticul tardiv al defectelor congenitale ale inimii, după perioada neonatală creşte rata de deces inclusiv prin erori de diagnostic. În plus, întârzierea diagnosticului se asociază şi cu afectarea creierului datorită oxigenării insuficiente.

 

Postnatal, suspiciunea clinică pentru malformaţii congenitale cardiace poate fi confirmată prin ecocardiografie dar un astfel de screening implică costuri extrem de mari. Screening-ul precoce al malformaţiilor congenitale ale inimii prin măsurarea oxigenării sângelui cu ajutorul pulsoximetriei este o metodă eficientă. Pulsoximetria este o metodă de diagnostic care identifică neinvaziv scăderea conţinutului în oxigen al sângelui, măsurând transcutanat, cu ajutorul unui senzor, hemoglobina oxigenată. Cum majoritatea malformaţiilor congenitale cardiace critice evoluează cu diminuarea concentraţiei în oxigen a sângelui, pulsoximetria este, în prezent, metoda screening cea mai eficientă pentru detectarea acestor anomalii înainte ca boala să devină aparentă clinic. Metoda este acurată şi ieftină şi, datorită detectării rapide permite optimizarea prognosticului pe termen scurt şi lung. „Sprijinul oferit de Red Bull Romaniacs și de întreaga comunitate națională și internațională de hard enduro este o şansă nesperată, încă o dovadă a faptului că împreună putem şi facem mai multe şi mai bine pentru copiii noştri! Mulţumim pentru daruri şi implicare concurenţilor – nu sunt nici pe departe aşa de duri cum par – şi le urăm succes în competiţiile viitoare! Mulţumim organizatorilor şi tuturor celor care s-au implicat sau urmează să se implice în acest proiect!”, spune dr. Maria Livia Ognean, președintele Asociației Baby Care Sibiu.

 

Proiectul va fi iniţiat imediat după achiziţionarea pulsoximetrelor, definitivarea procedurilor, instruirea personalului şi finalizarea procedurilor administrative de demarare a proiectului, foarte probabil cel mai târziu în luna octombrie a acestui an.

 

Maria Livia Ognean
Preşedinte Asociaţia Baby Care Sibiu

 

SibiuOnline.com

De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!

Related Posts

Read also x