Turul de street art de la Sibiu – îmbogățit cu aproape 1000 metri pătrați de artă stradală

Turul de street art de la Sibiu – îmbogățit cu aproape un km2 de artă stradală

 

A doua ediție a Festivalului Internațional de Street Art de la Sibiu a ajuns la final, după o săptămână maraton pentru artiștii plastici și o serie de evenimente conexe pentru publicul care apreciază arta stradală.

Începând de luni, 22 august 2016, 24 de artiști români și internaționali, printre care și cunoscuții Fikos și Francisco Camilo, și-au luat în primire zidurile gri propuse de Primăria Municipiului Sibiu și au început să le picteze după propria viziune, în concordanță cu tema din acest an – „Învață să zbori”. Ediția proaspăt încheiată aduce 18 lucrări noi, realizate în echipă sau individual în 8 locații din Sibiu: 6 școli gimnaziale și licee (murale), Piața Huet (instalație) și Magazinul Dumbrava (lucrare 3D pe asfalt). Toate acestea au fost finalizate și însumează 917 metri pătrați de pictură, ce îmbogățesc primul Tur de Artă Stradală din România, inaugurat în urmă cu un an.

Street Art Tour 2016, în premieră în forma actualizată cu noile lucrări, a avut loc duminică, 28 august, în prezența a peste 100 de bicicliști. Aceștia au pornit de la cunoscutul Ziar Orizontal (PERJOVSCHI) din Sibiu și s-au oprit, rând pe rând, să admire toate cele 31 de lucrări realizate în 12 locații din oraș. Câțiva dintre artiștii care au format line-up-ul SISAF din acest an s-au alăturat și ei turului, astfel și-au prezentat personal lucrările și au răspuns deschis întrebărilor adresate de iubitorii artei stradale. Toate punctele de oprire sunt cuprinse în harta oficială a circuitului, ce a fost oferită gratuit participanților și care poate fi găsită în centrele de informare turistică. Turul de Artă Stradală presupune aproximativ două ore de mers relaxat cu bicicleta şi este gândit ca o ocazie inedită de a vedea și alte zone ale oraşului, nu doar Centrul Istoric.

Ediția din acest an a fost o reușită. Modul în care cuantificăm noi succesul față de alte festivaluri este însă diferit: pentru noi nu contează atât de mult cifrele, cât calitatea lucrărilor, care este una extrem de înaltă și în acest an, dar și faptul că putem oferi sibienilor o formă de artă care înfrumusețează zonele mai puțin privilegiate ale orașului. Misiunea noastră speram ca va continua și anul viitor, fiind un proiect de lungă durată planificat cu mult timp înainte”, a declarat Florina Vlad, art director-ul festivalului.

Lucrările realizate în acest an vor beneficia în perioada următoare de o semnalizare corespunzătoare, astfel vor fi instalate plăcuțe cu detalii în fiecare locație. În paralel, pe www.streetartfestival.ro și pe pagina  www.facebook.com/SibiuInternationalStreetARTFestival vor fi publicate începând cu această săptămână albume cu fotografii, alături de titlurile lucrărilor și explicațiile din spatele viziunii fiecărui artist.

În completarea activității artiștilor, care a putut fi urmărită de oricine în perioada 22-28 august 2016, Sibiu International Street ART Festival a propus un program diversificat, bogat în activități dedicate spiritului urban: workshop-uri, conferințe, proiecții şi concerte.

Retrospectiva pe zile a evenimentelor SISAF 2016:

 • Luni a avut loc premiera filmului documentar „Arta iese în stradă” despre prima ediție a festivalului, în regia Mădălinei Țurcanu și cu Victor Luca Grecu la imagine.
 • Răzvan Pop ne-a ghidat marți seara în turul de artă prin Sibiu. Fotografii din timpul circuitului – bit.ly/SISAF-TurRazvanPop.
 • Marți și miercuri au fost dedicate și dansului stradal, realizat de trupa Kolorat în două locații din Sibiu – Bulevardul Nicolae Bălcescu și în fața Magazinului Dumbrava.
 • Tot miercuri s-a desfășurat întâlnirea-dialog cu Lia și Dan Perjovschi, având tema „De ce pictăm ziduri?”. Alături de ei, la Librăria Habitus, oameni cu interese în această zonă au îmbogățit discuția cu propriile perspective, printre care și artiștii invitați: Sebastian Pren, Claudiu Peța, Pisica Pătrată, Pandele, Saddo. Galerie foto de la eveniment – bit.ly/SISAF-dialogPerjovschi
 • Ziua de joi a început cu un workshop susținut la Școala Gimnazială Nr. 4 de artiștii Alexandra Zidariu, Lucia și Cătălin Precup. Participanții au învățat secrete ale street art-ului, iar rezultatele muncii lor practice pot fi văzute pe gardurile școlii. Fotografii de la această acțiune găsiți aici – bit.ly/SISAF-WorkshopScoala4
 • În continuare, joi, a avut loc conferința cu tema „Spațiul urban – al meu, al tău, al nostru”, susținută de Ciprian Ciocan și invitații săi la Librăria Habitus. Poze de la eveniment, aici – bit.ly/SISAF-ConferintaCiprianCiocan
 • Seara de joi s-a încheiat cu un concert Răzvan Mate și DJ Adub în Piața Huet.
 • Vineri s-a desfășurat o expoziție/workshop cu un artist talentat, aflat la început de drum. Paul Dicoiu are doar 12 ani, dar înclinația sa către street art i-a adus un loc în programul festivalului. Mai multe fotografii pot fi găsite aici – bit.ly/SISAF-WorkshopPaulDicoiu
 • Seara de vineri a fost dedicată din nou muzicii. Au urcat pe scena din Piața Huet cei de la All This Band pentru un concert cu cover-uri.
 • Sâmbătă seara, SISAF a oferit o porție dublă de muzică: întâi a cântat Sergiu Bolotă într-un format unplugged, apoi a urmat Cedry2k care a adunat în fața scenei câteva sute de admiratori.
 • Ziua de duminică a marcat finalul festivalului prin Street Art Tour 2016. Fotografii realizate în timpul circuitului sunt publicate pe bit.ly/SISAF-StreetArtTour2016

 

Parteneri: Adeplast, Wenglor, Aqua Carpatica, Unimat, Bătrânu’ Sas, Boromir, Feleacul, Rud, Benjamin.ro, Xux Investment, Remax Xux, Kurtmann.ro, Continental Wellness Club, Texco, Golden Tulip Sibiu, Ana Airport Hotel, Librăria Habitus, Hard Work, Nod Pub, i’Velo, Kolorat, Smart Residence

Parteneri media: IQads, Smark, Modernism.ro, Designist.ro, Capital Cultural, The Institute, Revista Bulevard, Zile și Nopți, RockFM

Agenda digitală a festivalului: Urby

 

Sibiu International Street ART Festival este un festival cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

 

Persoană de contact:

Paul Opricean

PR Manager

telefon: 0755/158112

e-mail: office@streetartfestival.ro

About the Author

SibiuOnline.com
De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!