10.000 de puieți plantați la Arpașu

Asociația Cu verdele-n SUS, alături de aproximativ 60 de voluntari, a organizat prima acțiune de îngrijire a tinerei păduri plantate în primăvară la Arpașu de Jos, județul Sibiu: voluntarii au refăcut vetrele tuturor celor 10.000 de puieți de stejar, frasin și paltin plantați în aprilie.

 

Deși în număr destul de mic, voluntarii mobilizați pentru acțiunea de sâmbătă au venit cu forțe proaspete și entuziasm: au reușit în șase ore de muncă, cu temperaturi ridicate de luna iulie, să treacă pe la fiecare puiet în parte și să îl ajute să supraviețuiască. Au fost refăcute vetrele, s-a săpat în jurul puieților și au fost înlăturate buruienile – din cauza ploilor dese, vegetația s-a dezvoltat mult în ultimele luni, riscând să sufoce arborii plantați de voluntari. La finalul evenimentului, voluntarii s-au așezat pe iarbă, s-au bucurat de un prânz delicios în formulă extinsă și s-au relaxat la umbra stejarilor în sunetele unui concert de gong.

 

Acțiunea de îngrijire se va repeta cel puțin încă o dată în decursul anului curent, cel mai probabil la sfârșitul verii când tânăra pădure va fi pregătită pentru intrarea în sezonul rece. Mobilizările pentru îngrijirea puieților reprezintă etapa a II-a a proiectului “Să creștem o pădure”, proiect care se întinde pe o perioadă de 5 ani de zile și care presupune tranformarea terenului de 2 hectare de pășune neutilizabilă din comuna Arpașu de Jos într-o tânără pădure de foioase care va fi îngrijită până la intrarea în maturitate și înscrierea în fondul forestier. Primul pas a fost plantarea celor 10.000 de puieți, organizată de asociație în aprilie alături de 450 de voluntari.

 

Mobilizarea din 09 iulie a fost finanțată prin fondurile strânse la Semimaraton Sibiu 2016, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri al comunității sibiene, organizat de Fundația Comunitară Sibiu. Peste 200 de alergători au susținut cauza “Să creștem o pădure!” iar proiectul înscris de acociația Cu verdele-n SUS a strâns fonduri totale de aproape 14.000 de lei.

 

Andrei Șoroagă, președintele Cu verdele-n SUS: “Acţiunea de sâmbătă este specială prin felul în care am înţeles cu toţii să ne implicăm pentru binele comun, pe termen lung: localnici care au venit să ne ajute, angajaţi ai Primăriei Arpaşu, numeroşi sibieni, prieteni din alte organizații ne-guvernamentale, firme locale sibiene care ne-au susţinut financiar sau cu produse, sute de alergători şi susţinători ai proiectului în cadrul Semimaraton Sibiu, presa locală. Sunt aproximativ 1000 de oameni deja implicaţi în construcţia acestei noi păduri. Cu fiecare acţiune suntem tot mai mulţi.”

 

Pentru realizarea proiectului “Să creștem o pădure!”, asociația primește sprijin constant din partea Primăriei comunei Arpaşu de Jos şi Ocolul Silvic Arpaşu.
La acțiunea de îngrijire din 09 iulie, am fost susţinuţi de Fundația Comunitară Sibiu, GAMA IT, Smart Bill, Unimat și Aldo Events. Ne-au fost alături prietenii Cu verdele-n SUS: AMdesign, voluntarii Crucea Roșie Filială Sibiu și voluntarii SMURD Sibiu.

***

Cu verdele-n SUS încearcă prin proiectele pe care le dezvoltă să-şi aducă aportul la creşterea fondului forestier naţional prin implementarea de soluţii directe (acţiuni de plantare/ împădurire) şi la procesul de educare şi responsabilizare a publicului larg cu privire la importanţa protejării pădurilor.

 

Asociația s-a format ca grup de iniţiativă în toamna anului 2014 cu scopul de a se implica activ în protejarea pădurilor din judeţul Sibiu. Considerăm că este foarte important ca generaţiile viitoare să se bucure de tot ceea ce are de oferit natura, pornind de la premisa că pădurea este un ecosistem valoros, ce merită toate eforturile noastre pentru a fi conservat.

 

http://www.verdelesus.ro

About the Author

SibiuOnline.com
De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!