Festivalul cultural maghiar a creat legături între oameni, instituții, spectatori și artiști, între generații. La cele peste treizeci de evenimente programate pentru acest an au participat foarte mulți tineri și copii, lucru îmbucurător pentru viitorul festivalului cultural maghiar. Evenimentele programate au transmis faptul că orice festival multidisciplinar este, pe cât de greu de organizat, pe atât de fascinant ca și vector de transmitere a valorilor culturale către public. Astfel că, printre evenimentele oferite iubitorilor de cultură s-au regăsit spectacole pentru publicul larg, dar și oferite special pentru anumite categorii de vârstă, gusturi, și grupuri țintă.
Festivalul cultural maghiar din Sibiu a continuat la sfârșit de săptămână alături de reprezentanți renumiți ai culturii maghiare. Creația și viața sculptorului Miklós Borsos a rămas în centrul atenției și sâmbătă. În sala mică Thalia a avut loc conferința de literatură, artă și istorie în care s-au prezentat lucrările de artă și literare ale ”marelui sibian”. Manifestarea face parte și din programul ”Sibiul maghiar” inițiat și demarat de Centrul Cultural Maghiar din Sibiu cu scopul de a scoate în evidență elementele legate de cultura etniei frumos reprezentate în Municipiul Sibiu.
Ziua a continuat cu teatru de păpuși pentru copii alături de actori din Cluj Napoca. Piesa ”Feherlófia” – Fiulcaluluialb – inspirată din poveștile populare maghiare pentru copii, a lăsat în mintea micuților și câteva semne de întrebare, în afara bucuriei de a participa la eveniment.
Răspunzând unor solicitări ale publicului și membrilor comunității maghiare locale, organizatorii festivalului Ars Hungarica au integrat în program și spectacole de teatru. Invitată a fost Trupa de teatru Podium din Sfântul Gheorghe care au adus la Sibiu scenete comice sub denumirea „Rejtő Koktél” scrise de scriitorul vestit și consacrat în literatura maghiară tocmai pentru aceste piese scurte umoristice, scenete cu întorsături neașteptate și ilare. Este vorba despre Eugen Rejtő (Jenő). Trupa Podium a reușit să pună în scenă extrem de distractiv, dar mai ales într/un mod foarte coerent și pe placul publicului din Sibiu trei scenete umoristice.
Un punct culminant al sfârșitului de săptămână și al festivalului, mai ales pentru iubitorii de distracție înainte de toate și pentru copiii comunității maghiare l-a reprezentat Balul Festivalului organizat în Sala Oglinzilor. Acest eveniment este un concept nou introdus în programul festivalului care trece de la tradiționalul Bal al Strugurilor, unde accentul este pus pe transmiterea obiceiurilor și pe întărirea fuziunii dintre membrii comunității, la o combinație de bal și atelier de dansuri, unde scopurile enumerate sunt completate de însușirea dansurilor tradiționale prin ateliere susținute de profesioniști. Totodată se urmărește îmbunătățirea calității ambianței prin invitarea unor formații renumite pentru acest gen de muzică. Invitata specială a fost formația Góbé din Budapesta pe a căror muzică participanții au putut învăța dansuri moldovenești și din Câmpia Transilvaniei îndrumați de Jávor Balázs și Kinga Komlódi din Tg Mureș.
Programul de duminică a început cu vernisajul expoziției de ceramică ”La răscruce de flori” create de Ildikó Vargyas. Artista revine la Sibiu cu o colecție specială a cărei motiv central este crucea, respectiv cele 14 stații ale drumului crucii transformate de artistă într-o călătorie inițiatică în lumea motivelor florale tradiționale ungurești inspirate din mai multe zone ale Transilvaniei. Expoziția poate fi admirată la CNM Astra, Casa Hermes din Piața Mică.
230 de ani de la întemeierea bisericii reformate din Sibiu au fost celebrați printr-o liturghie religioasă festivă susținută de preotul Protopopiatului Reformat din Brașov, urmat de programul artistic al corului Colegiului Reformat din Cluj-Napoca. În galeria bisericii reformate a fost vernisată expoziția artistului Ștefan Orth cu lucrări reprezentative pentru biserica și comunitatea reformată din Transilvania. Cu ocazia festivității, profesorul Beniamin Józsa a lecturat rezumatul istoriei fondării și construirii lăcașului de cult, istorie cuprinsă într-o monografie care va fi publicată în curând de Parohia Reformată din Sibiu.
Muzica compozitorilor Kodály Zoltán și Bartók Béla a fost fascinant și coerent redată de duoul Krisztina Baksa (violoncel) și Takáts Márton (pian), selectați special de Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta pentru a participa și reprezenta instituția la festivalul Ars HUNGARICA din Sibiu.
Barna Pély, renumita voce a Ungariei, vocalul trupei B the First și United, fost membru al juriului X Factor din Ungaria a încheiat programul de duminică cu un concert solo exaltant la Atrium. Înaintea acestuia, în deschidere am putut să-l ascultăm pe tânărul talent XFactor, Dragoș Luca din Moinești acompaniat la chitară de Ambrus Andrei.
Festivalul Ars HUNGARICA a continuat luni de dimineață cu Târgul din Mediaș de ziua Sfintei Margareta, un spectacol de teatru de păpuși prezentat de trupa S’artR vien de l’ame din Mediaș cu păpușarii Gazdag Erzsébet și Demeter Ferenc.
Luna plină din 14 noiembrie a întâmpinat sibienii în drum spre cafeneaua Atrium, unde de la ora 21.00 au putut asculta muzica formației David Yengibarian Trio. Trupa formată din maghiarul de origine armeană David Yengibarian (acordeon), István Bata (chitară bas) și Mark Badics (tobe) a încântat publicul prezent cu muzică bazată pe o combinație de ritmuri folk inspirate din muzica tradițională armenă și jazz. Sibiul a fost cel de-al unsprezecelea oraș și ultimul al turneului din România, despre care au declarat că le-a plăcut și că s-ar întoarce cu plăcere, deoarece cu publicul de aici pot crea mai ușor o conexiune în timpul concertului, oamenii sunt mai deschiși și îndrăznesc să-și exprime sentimentele.
Ziua Diasporei Maghiare (15 noiembrie) a fost și ziua care a încheiat cea de-a unsprezecea ediție a festivalului Ars Hungarica din Sibiu. Actrița Blénessy Enikő de la Teatrul Național Csíki Gergely din Timișoara a înveselit copiii cu povestea Zânei Habóka. Prin acest spectacol a încheiat șirul evenimentelor dedicate copiilor pe care organizatorii pun foarte mare accent în fiecare an. Evenimentele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului cultural maghiar din Sibiu sunt organizate în colaborare cu secția maghiară a Colegiului Național Octavian Goga și a Grădiniței Numărul 17. Spectacolele sunt în același timp și un bun prilej pentru a crea o conexiune între copiii de origine maghiară care nu învață în limba maternă și cultura maghiară.
Maghiarii din Sibiu au sărbătorit ziua diasporei la Sala Thalia cu recitalul de poezii ”Pe stele interzise” susținut de Zsuzsanna Gyulai din Ungaria. Înaintea evenimentului au avut cuvântul domnul Levente Serfőző, președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu HÍD, Gyöngyi Takács colaboartoarea Centrului Cultural Maghiar din Sibiu, doamna Nelli Kláris Morvay care a vorbit despre diaspora din Komárno, Slovacia, domnul Benedek Zacharie, propus candidat ca și deputat al diasporei maghiare din Transilvania de UDMR Harghita care i-a prezentat pe Levente Bándi și Blanka Badi candidații propuși pentru listele UDMR Sibiu.
Formația Apnoé din Ungaria a încheiat șirul evenimentelor Ars Hungarica 2016 printr-un concert de power-folk în Music Pub, prilej de bucurie pentru organizatori și echipa de voluntari ai Centrului Cultural Maghiar a căror energie și implicare a făcut posibilă desfășurare evenimentelor.
Festivalul Ars HUNGARICA 2016 a fost organizat cu susținerea financiară a Consiliului Local și Primăriei Municipiului Sibiu, a Fundației Communitas, a Fundației Bethlen Gábor și Nemzeti Kulturális Alap din Ungaria, cu sprijinul colaboratorilor, a partenerilor și susținut de parteneri media.