Festivalul Egalităţii de Gen

Festivalul Egalităţii de Gen, Sibiu 19-21 sept. 2014 – Tu dai tonul la egalitate!

 

 

Ce ar spune un extraterestru despre pământence dacă şi-ar forma imaginea despre femei din  reviste, reclame sau ştirile TV?

“Idealul lor în viaţă este să scoată petele din cămăşi şi şosete. Cele mai multe au sub 35 de ani şi nu pot să mănânce o ciocolată fără să se dezbrace. Unele sunt răsfirate ici-colo printre costumele masculine din parlament şi guvern ca sa mai adauge o pată de culoare. După 35 de ani sunt grase şi locuiesc la bloc.” Iar despre bărbaţi: „Majoritatea sunt politicieni, fotbalişti sau infractori. Restul au chelie, burtă şi nu fac nimic toată ziua decât să bea bere. Câţiva mai spilcuiţi au iahturi decorate cu femei cărora le comandă ei cum vor.”

 

 

Din păcate, aceste imagini, repetate zi de zi, ajung să ne influențeze chiar şi pe noi, pământenii. Stereotipurile se agaţă de noi fără să ne dăm seama. Ajungem să privim lumea prin lentile ponosite, care nu sunt neaparat ale noastre, dar prin care violenţa şi discriminarea ne par normale. Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.E.G. şi partenerii săi cheamă tinerii să dea tonul la egalitate şi să schimbe aceste percepţii în cadrul Festivalul Egalității de Gen, arătând că există şi o altă Femeie şi un alt Bărbat, care ies din tipare şi pot interacţiona de la egal la egal. Festivalul Egalităţii de Gen este o campanie de conştientizare organizată anual de A.L.E.G. care atrage atenţia că violenţa împotriva femeilor este favorizată de prejudecăți şi stereotipuri.

 

 

Pentru ca participanții la festival să poată să dea tonul la egalitate, voluntarii A.L.E.G. s-au gândit să îi ajute prin Brioşele Emancipate, nişte prietene dulci cu mesaje piperate. Mascota Brioşă Emancipată va purta ochelarii de gen, cu o lentilă roz şi una albastră, care asigură o perspectivă dublă, feminină şi masculină, asupra lumii şi te ajută să recunoşti mai bine inegalităţile.  „Nu trebuie să fii împotriva bărbaţilor ca să fii pentru femei”, „A-i spune unei femei ce nu poate să facă înseamnă să-i spui ce are voie să facă” sunt câteva exemple de mesaje pe briose emancipate. Brioşele, ca şi mascota, vor fi de găsit la activităţile din festival, iar sibienii care le gustă sunt încurajaţi să facă donaţii pentru Centrul de Consiliere pentru Victimele Violenţei de la A.L.E.G.

Iată ce activităţi inedite oferă anul acesta festivalul:

 

Biblioteca Vie (Librăria Habitus, 20 septembrie ora 11)

De când nu ai mai citit o carte? Dar un om? La Biblioteca Vie, cărţile sunt oameni pe care îi poţi împrumuta. Fiecare carte vie spune o poveste care te poate ajuta vezi lumea cu alţi ochi. Cei şi cele care vor să îşi confrunte prejudecățile despre pușcăriași ar trebui să împrumute cartea Povestea unei recidiviste – Atunci când pedeapsa este pușcăria, întruchipată de Mihaela Săsărman, de la organizația Transcena care lucrează de peste 20 de ani în penitenciarele din România. Dacă credeţi că toţi directorii au burtă, sunt plini de ei şi au peste 40 de ani, vă recomandăm cartea lui Adrian Tibu, noul director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu, O staţie de tren. Dacă credeţi că victimele violenţei nu pot fi ajutate pentru că ele mereu se întorc la partenerul abuziv, împrumutați Povestea unei Supraviețuitoare – Eleonora Pokola. Peste 12 cărţi aşteaptă să fie lecturate într-o conversaţie informală, de circa 20 de minute. Între două cărţi te poti delecta cu proiecţii de filme ale regizoarei Camelia Popa, carte vie şi ea în biblioteca noastră.

Proiecţie de teatru invizibil (Bicicleta Pub, 20 septembrie, ora 19.00)

Cu sprijinul Tursib S.A. si Mojo By Our Coffee Shop, A.L.E.G. a realizat începând din luna august filmări cu camera ascunsă pentru a surprinde reacţiile sibienilor la situaţii de violenţă jucate de actori profesionişti, dar pe care publicul le-a perceput ca situaţii reale. Teatrul invizibil este o formă de teatru social, educativ, în care publicul nu este dinainte avertizat că are loc o piesă de teatru şi află acest lucru doar la sfârşit. În autobuzele Tursib s-au filmat două situaţii de hărţuire (o fată acostată de un bărbat şi un băiat hărţuit de două fete). La Mojo, s-a înscenat o situaţie de violenţă în cuplu. Sibienii au avut reacţii foarte diverse, de la ignorare la implicare în sprijinul victimei. Invităm publicul să vedem impreuna montajul filmărilor cu cele mai relevante reacţii şi să le discutăm. Scopul acestei acţiuni este să arătăm că violenţa este o chestiune publică ce ne priveşte pe toţi.

 

 

 

Filme (Librăria Habitus, 19 septembrie ora 11, 21 septembrie ora 18.00)

Corpul meu îmi aparţine! este un film ce va putea fi vizionat în premieră, produs de A.L.E.G. în cadrul proiectului „Corpul meu îmi aparţine – violenţa sexuală în rândul tinerilor, conştientizare şi centru de consiliere” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG România. În următoarele 10 luni, filmul va fi punctul central al unei caravane educative în scoli din judeţele Sibiu şi Mureş , scopul fiind ca adolescenţii să înveţe să recunoască situaţiile abuzive şi modalităţi de a ieşi din situaţie sau de a oferi suport cuiva aflat la nevoie. Regia este asigurată de Camelia Popa, filmările şi montajul de Ionuţ Vişan.

Filmul Hapy Hapy/Cumplit de fericită din arhiva Transilvania Film Festival este un film despre visul de fericire în familie şi diferenţele între vis şi realitate.

 

 

Harta interactivă a discriminărilor urbane (cort festival Piaţa Mică, 19 septembrie ora 17.00)

Partenerii noștri din Coaliţia pentru Egalitate de Gen, de la organizaţia AnA din Bucureşti, lansează sibienilor întrebarea: Unde în Sibiu te-ai simţit vreodată discriminat/ă pentru că eşti femeie sau bărbat? Pe o hartă uriaşă a Sibiului trecătorii vor putea marca instituţiile sau locurile unde au avut experienţe de discriminare şi ne vor putea împărtăşi istorioara pe bileţele care se vor constitui într-o legendă a hărţii discriminărilor urbane. La final, fotografia hărţii cu legenda ei va fi făcută publică şi transmisă către Primărie şi alte instituţii abilitate pentru a rezolva o parte din problemele semnalate.

 

 

 

Gender Treasure Hunt (start la Librăria Habitus, 21 septembrie, ora 13.00)

Este un concurs cu premii pentru liceeni, cu căutare de indicii şi rezolvare de sarcini amuzante. Sarcinile sunt legate de tematica egalităţii de gen şi se bazează pe inversarea rolurilor tipic feminine şi masculine. Se va desfăşura pe echipe mixte, traseul purtând concurenţii prin diverse locaţii din zona centrală a oraşului. Înscrierile se fac pe Facebook.

 

 

 

Pentru mai multe detalii despre restul activităţilor consultaţi programul festivalului pe www.aleg-romania.eu Anul acesta Festivalul Egalităţii de Gen este organizat de A.L.E.G. la Sibiu în cadrul proiectului Coaliţia pentru Egalitate de Gen finanţat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 74.250 Euro. În acest proiect, Asociaţia A.L.E.G este partener cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia Front, Societatea pentru Analize Feministe AnA şi E-Romnja. Parteneri locali: Librăria Habitus, Lipicioşii, Transilvaiania Film, Bicicleta Pub, Campania Sibiul Vesel, Gratuitor, Sibiu 100%, Zile şi Nopţi, Trans Agape, Simpa. În 2015, partenerii de proiect vor replica la Bucureşti Festivalul Egalităţii de Gen de la Sibiu.

 

 

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org”

About the Author

SibiuOnline.com
De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!