Post Widget 1

Heath Tips

 • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
 • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Start Științescu 3.0 Împreună creștem următoarea generație de inovatori!

Start Științescu 3.0 Împreună creștem următoarea generație de inovatori!

Start Științescu 3.0

Împreună creștem următoarea generație de inovatori!

 

Fundația Comunitară Sibiu a lansat a treia ediție a Fondului Științescu Sibiu – program de finanțare pentru proiecte educaționale, care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. Căutăm proiecte inovatoare, care să facă pasiunea „contagioasă” pentru educaţia STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică). Proiectele propuse pot ajuta elevii să arunce o privire în viitor și să-și imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Termenul limită pentru aplicare este 20 noiembrie 2017.

 

Fondul Științescu este implementat la Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerii locali Wenglor, Visma Software, Smart Bill, Bearing Point, IQUEST, NTT Data, Gama IT, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

 

Cine poate aplica?

 

Mantia de educator Științescu este pentru oamenii pentru care pasiunea este un ingredient de bază în ceea ce fac. Dar și pentru cei care mănâncă ultimele noutăți din știință și tehnologie la micul dejun. Pentru cei care știu să-și ușureze viața, dezvoltând aplicații mobile, dar și pentru cei care nu pot să adoarmă din cauza gândului cum corelează datele colectate cu un espressor mai „deștept”. Este binevenită și capacitatea de a explica în mod interactiv cum funcționează lucrurile cu care interacționăm zi de zi.

 

Experiența în educație este opțională, atâta timp cât vorbește pasiunea. Pe parcurs, doritorii vor fi ajutați s-o traducă mai bine pe înțelesul celor cu care își propun să lucreze. Se aplică și la experiența în scrierea de proiecte, atâta timp cât cunosc ce vor și pot să facă. În ceea ce ține de vârstă, sunt așteptați și pasionații de 17 ani, și 70.

 

Ce fel de proiecte sunt așteptate?

 

Vor primi finanțare proiectele care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de felul în care știința explică fenomenele care pun în mișcare orașul și mediul din jurul lor și le dezvoltă abilitățile de a identifica și rezolva problemele lui, folosind tehnologie de ultimă generație.

În contextul schimbărilor accelerate din domeniul tehnologiei, al evoluției inteligenței artificiale și al schimbărilor radicale care vor surveni pe piața muncii, drept rezultat al primelor, la ediția din 2017, Științescu își propune să contribuie în mod deosebit la dezvoltarea abilităților care vor fi necesare în zona resurselor umane în următorii ani. Se consideră că, în 2020, vor prima trăsături precum creativitatea, gândirea critică, abilitățile de soluționare a problemelor complexe sau coordonarea activităților cu alții.

 

Cu ajutorul proiectelor, tinerii și copiii urmează să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă care ne înconjoară, dincolo de interfața cu care interacționăm. Se dorește impulsionarea lor de a trece din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de inovator.

 

De asemenea, la a treia ediție, Științescu pune accent pe noile tehnologiile digitale, care pun în mișcare orașele Smart, la dezvoltarea cărora putem contribui împreună. Orașele Smart sincronizează în mod mai armonios necesitățile locuitorilor cu mediul ambiant, cu ajutorul datelor colectate prin intermediul noilor tehnologii. De la fluidizarea traficului și iluminat stradal bazate pe diverși senzori, la construirea blocurilor în modalități care permit folosirea la maxim a energiei solare, orașele smart vin cu o paletă largă de necesități care așteaptă să fie identificate în mod corect și soluționate. Astfel, tehnologia devine o cale spre orașe mai prietenoase și mai eficiente cu cei care le trec pragul, folosind în mod mai inteligent resursele disponibile. Iar înțelegerea modului în care funcționează atât orașele, cât și tehnologiile, devin pietre de temelie în dezvoltarea urbei și a locuitorilor ei. Prin intermediul proiectelor de la Științescu, unde participanții fie „descompun” skateboard-uri și trotinete inteligente, fie construiesc stații meteo pe bază de Arduino, dorim să contribuim la creșterea unor generații de cetățeni care înțeleg cum se dezvoltă orașele și înțeleg că au potențialul să contribuie la conturarea acestora.

Pentru inspirație, pot fi explorate cele 26 de proiecte implemetate până acum, la edițiile 2015 și 2016.

 

Care este valoarea finanțării?

 

Bugetul total al programului Științescu este de 120.000 de lei, care va fi împărțit după cum urmează:

 • Concurs de proiecte pe bază de aplicații70.000 lei, pe 2 categorii:
  • Proiecte mici: 1.000-6.000 lei (proiecte implementate de elevi de liceu);
  • Proiecte medii: 6.001-14.000 lei;
 • Finanțare proiecte de infrastructură în domeniul STEAM50.000 lei:
  • Rețeaua de școli de programare CoderDojo;
  • Proiect de dezvoltare organizațională pentru Științescu Hub.

 

Care este termenul limită pentru a aplica și cum se face?

 

Ideile care vor forma noii inovatori pot fi trimise până în 20 noiembrie 2017, ora 23:59. Cei care au nevoie de sprijin în scrierea proiectului, sunt rugați să trimită un mail la ana.bugneriu@fundatiacomunitarasibiu.ro.

 

Ghidul aplicantului, formularul de aplicare și alte detalii pot fi accesate pe sibiu.stiintescu.ro și pagina de facebook Știintescu Sibiu.

 

Ediția pilot Științescu a avut loc în 2015, când peste 1800 de copii și tineri din județul Sibiu au luat parte la activitățile desfășurate prin cele 15 proiecte finanțate, iar în 2016, aprox. 1.120 de copii și tineri au ajuns la cele 11 proiecte finanțate.

 

***

Fundația Comunitară Sibiu este o organizaţie locală care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea Sibiului. Fondurile sunt oferite transparent, pe baza nevoilor donatorilor și ale comunității locale. Fundația Comunitară Sibiu își dorește un oraș viu, cu cetățeni sănătoși, activi și implicați.

 

Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de polulație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.

SibiuOnline.com

De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!

Related Posts

Read also x