Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Proiect pentru o comunitate. Ajutor pentru Piața Aurarilor

Proiect pentru o comunitate. Ajutor pentru Piața Aurarilor

Sâmbătă, 28 octombrie, s-a consumat un nou episod în cadrul proiectului ”O comunitate pentru Oraşul de Jos” cu o nouă întâlnire cu sibienii care locuiesc în zona Pieței Aurarilor. Oamenii au citit ziarul comunității, au vorbit despre ce a fost și despre ce se poate desfășura în viitor. Nu au lipsit micile gustări oferite de restaurantul Syndicat Gourmet, vecin cu această zonă istorică a Sibiului.

 

Cetățenii și-au declarat însă, încă o dată, nedumerirea cu privire la felul în care își pot reabilita clădirile. ”Pe vremea ILL-ului ni se spunea că dacă noi locuim aici, tot noi trebuie să și reparăm locuințele. Ne ziceau că nu au bani de reparații, că e treaba noastră. Acum nu mai putem face nimic pentru că ni se face dosar penal. Dar nici primăria nu se înghesuie să facă nimic, nici măcar acolo unde locuințele țin de URBANA”, spune o sibiancă ce locuiește în Piața Aurarilor. În sprijinirea acestora, reprezentanții Federației TransylvaNet, inițiatoarea proiectului ”O comunitate pentru Oraşul de Jos”, a oferit în ultimele 3 luni consultanță în vederea întocmirii dosarelor pentru obținerea autorizațiilor de construcție necesare în reabilitarea clădirilor.

 

Chiar dacă zona a beneficiat în ultimii doi ani de un proiect care a încercat să unească locuitorii de aici într-o voce comună, prin care să-și expună problemele, sibienii din zonă ezită să se asocieze. ”Majoritatea celor cu care am intrat în vorbă erau nemulțumiți de faptul că sunt băgați aceeași gloată cu oamenii needucați și scandalagii, cu cei care nu strâng după proprii câini și aruncă hârtii pe stradă. Dar, totodată, aceeași nemulțumiți au evitat de fiecare dată să iasă în față și să-și spună păsul asumat. Cazul unei vecine care se zbate de ani de zile să-și zugrăvească fațada clădirii, dar care nu acceptă ajutorul nostru, este concludent. Sau a celuilalt vecin căruia îi este frică să sune la poliție ori de câte ori este atacat pe stradă în drum spre casă. La fel, vecina care știe cine aruncă pungi pline cu gunoi la colț de stradă, dar îi este frică să-și arate nemulțumirea. Dacă tuturor ne este frică, nimeni și nimic nu va schimba fața locului. Primăria nu va veni să zugrăvească fațadele caselor dacă proprietarii nu vor cere în mod răspicat acest lucru. Poliția locală nu va patrula mai des dacă oamenii de aici nu vor cere toți într-un singur glas acest lucru”, spune coordonatorul proiectului, Tudor Șt. Popa.

 

“Proiectul  O comunitate pentru Oraşul de Jos reprezintă dorința de a educa, mobiliza și de a consolida o comunitate pentru a putea salva patrimoniul istoric construit din orașul Sibiu, respectiv Piața Aurarilor, despre care un site de călătorii menționa: Purtând amprenta Evului Mediu, Piața Aurarilor așteaptă să fie re/descoperită de turiști și pusă în valoare. Dacă vrei să descoperi Sibiul istoric, Piața Aurarilor nu poate fi ocolită,” își motivează acțiunea organizatorii evenimentului.

 

În cadrul acestui proiect s-au desfășurat o serie de acțiuni pentru locuitorii din zona Piața Aurarilor, Centrul Mobil de Consultanță și cutia poștală pentru sesizări fiind unele dintre aceste acțiuni ce au avut ca scop identificarea problemelor de care se lovesc locuitorii, în încercarea de a găsi soluții în rezolvarea lor. Discuțiile și întâlnirile cu cetățenii au urmărit să consolideze relaţia dintre locuitori, dar şi relaţia acestora cu ONG-urile sibiene şi administraţia locală.

 

Proiectul ”O comunitate pentru Oraşul de Jos” este inițiat de Transylvanet – Federația pentru patrimoniul transilvănean și face parte din Agenda Comunității 2017, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

 

Ce este Federația TransylvaNet?

 

TransylvaNet – Federaţia pentru Patrimoniul Transilvănean este rezultatul cooperării societății civile în domeniul patrimoniului, în zona de sud a Transilvaniei. În dezbaterile purtate în cadrul a diverse evenimente comune de către reprezentanții societății civile, a rezultat nevoia de constituire a unei rețele care să reprezinte vocea comună a societății civile și care să se implice activ și consistent în monitorizarea stării patrimoniului și a acțiunilor autorităților, în formularea de politici publice și advocacy pe lângă factorii de decizie de la nivel național, respectiv în informarea și conștientizarea comunităților locale și a publicului larg cu privire la protejarea și valorificarea patrimoniului și la susținerea unei dezvoltări durabile în Transilvania.

 

Federația Transylvanet a fost înființată la inițiativa a peste 30 de asociații și instituții din județele Sibiu, Brașov și Mureș, aceasta constituindu-se cu personalitate juridică în iulie 2015, având 10 membri fondator. În anul 2016 li s-au mai alăturat alți 10 membri activi.

SibiuOnline.com

De 19 ani servicii IT de calitate pentru Sibieni!

Related Posts

Read also x